Foto:

Maaiseizoen

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van heer Boon:

Doordat het zo zacht is deze winter, blijft het gras in mijn gazon langzaam groeien. Nu ziet het er ongelijk uit, doordat sommige pollen er bovenuit steken. Mag ik het gras al een keer maaien?

Antwoord:
Normaal gesproken is het maaiseizoen van maart tot oktober. Met deze zachte weersomstandigheden is het niet vreemd om nu het gras een keer te maaien. Met ander onderhoud van het gazon moet u wel wachten tot de lente aanbreekt.

Veel planten hebben een echt winterstadium waarin ze de koude periode overleven. Bij grassen in het gazon is het vooral de temperatuur die ervoor zorgt dat de groei stopt. Wanneer de temperatuur lager wordt dan zo’n 6 graden boven nul, staat de groei van het gazon volledig stil. Boven deze temperatuur groeit het gras wel, maar heel langzaam. De daglengte en lichtintensiteit is ook nog van invloed. Nu de dagen weer lengen, zal de groeikracht langzaam steeds verder toenemen. Als u het gazon maait, gebruik dan de hoogste stand van de maaier, 5 cm of langer. Mocht het weer nog omslaan, dan kan een te kort gemaaid gazon beschadigen.

Soms is het in de winter ronduit voorjaarsweer. Dan ligt het voor de hand om meteen een start te maken met het andere voorjaarsonderhoud aan het gazon: verticuteren, doorzaaien en bemesten. Hiervoor is het echter nog een paar weken te vroeg. Met verticuteren worden de pollen in het gazon doelbewust beschadigd, maar herstel gaat nu nog te langzaam, omdat de groeikracht beperkt is. Bemesten van het gazon is ook nog niet zinvol, want het gras heeft in de winter nauwelijks voeding nodig. De vrijkomende voedingsstoffen gaan dan onnodig verloren. Wacht met verticuteren en bemesten daarom minimaal tot half maart.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden