Annelies Geelen (links) en Anja Aarts zijn bezig met voorbereidingen voor het omsmelten van een stukje zilver. (Foto: Rob Weekers).
Annelies Geelen (links) en Anja Aarts zijn bezig met voorbereidingen voor het omsmelten van een stukje zilver. (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

40 jaar De Smeltkroes: 'Iets moois maken geeft een kick'

De Smeltkroes, vereniging voor amateur-edelsmeden, viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. In het verenigingsgebouw, een atelier aan de Henriëttestraat, onder de rook van het Philips Stadion, kunnen creatievelingen hun ei kwijt. “Als je iets moois hebt gemaakt, dan geeft dat een kick.” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Anja Aarts, voorzitter van De Smeltkroes, is samen met lid Annelies Geelen, bezig om een in een smeltoven een stukje zilver te smelten. Het kleine bolletje zilver wordt door de hitte van de brander vloeibaar, wordt platgemaakt, en belandt uiteindelijk in een bad met chemicaliën. Ontwerpen van sieraden is één ding, maar er komt veel meer bij kijken, weet het duo. Draad trekken, solderen, vulkaniseren, walsen, puntlassen, zandstralen, aan bewerkingstechnieken geen gebrek bij. Aarts: “Soms kan het maken van sieraden priegelwerk zijn, dan is een goede voorbereiding wel zo belangrijk.”

Uitdagingen
De Smeltkroes telt zo'n honderd leden, waarvan sommigen zelfs van het eerste uur. De vereniging is onderverdeeld in een aantal groepen, waar verschillende disciplines aan bod komen. Want met het maken van sieraden kun je alle kanten op. Aarts: “Aan uitdagingen geen gebrek.” Geelen: “Als je iets moois hebt gemaakt, dan geeft dat een kick.”

Er valt nog zoveel te ontdekken en te proberen”, zeggen Aarts en Geelen. “Hier ben je nooit uitgeleerd.” Waarvan akte, want even verder op zit een aantal cursisten aandachtig naar een beamer te kijken waarop wordt de mogelijkheden van een 3-d-printer worden getoond. Voor het maken van een ontwerp van een sieraad biedt 3-d-technologie nieuwe mogelijkheden.

“Natuurlijk, zijn sieraden mooi om te dragen ”, zegt Aarts. “Maar wat is er nu mooier dan zélf iets creëren.” Inspiratie vindt Aarts bijvoorbeeld in het bos. “Van een mooi herfstblad, bijvoorbeeld, kun je een afdruk maken, en dat gebruiken als basis voor een broche.” Geelen: “Hoe meer technieken je beheerst, hoe meer er mogelijk is.” Aarts: “We zijn weliswaar amateur edelsmeden, maar we leggen de lat wel hoog.” Annelies Geelen: “Er valt nog zoveel te ontdekken, daar ben ik voorlopig nog wel even zoet mee.”

Maar ook leren de leden van de Smeltkroes van elkaar. “Dat is het mooie ervan”, zegt Aarts, “Dat je elkaar kunt inspireren, en elkaar kan helpen.” Geelen: “Wat dat betreft hebben we samen genoeg kennis in huis. Wie weinig tot geen ervaring heeft, kan makkelijk aansluiten.” Voor de beginneling is het verstandig om voor de eerste creaties relatief goedkope materialen te gebruiken, zoals messing en koper. "Anders loopt het qua kosten natuurlijk een beetje uit de hand", lachen Aarts en Geelen.

Gedurende het jubileumjaar heeft De Smeltkroes diverse activiteiten op het programma staan om mensen kennis te laten maken met de vereniging, waaronder een open dag, en een excursie naar 'Zilverstad' Schoonhoven.

www.smeltkroes.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden