Schrijfster Eva Meijers. (Foto: Merlijn Doomernik).
Schrijfster Eva Meijers. (Foto: Merlijn Doomernik). (Foto: Merlijn Doomernik)

Wisselwerking tussen somberheid en euforie

Tijdens de Boekenweek staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van Licht in het hoofd: depressies en creativiteit. Auteurs Eva Meijer, Henk van Straten en Patricia Idsinga vertellen over de schaduwkant van het creatieve proces.

EINDHOVEN - Books on Tour vindt plaats op zaterdagavond 14 maart in Natlab, in plaats van het jaarlijkse BoekieBal. Books on Tour haakt in op het thema van de Boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers.

Meijer, Idsinga en Eindhovenaar Van Straten zijn ieder op hun eigen manier vertrouwd met de wisselwerking tussen somberheid en momenten van euforie. Die paradox vormt voor hen vaak een bron van inspiratie. Daarnaast laten ze zien dat je ook heel vrolijk kunt worden van verhalen over depressies. De vierde gast op 14 maart is de Eindhovense dichteres en spoken word-artiest Marieke Stam. Ze draagt gedichten voor waarin ze onder meer haar eigen kwetsbaarheid als uitgangspunt neemt.

Depressies en bipolariteit
Zo komt tijdens deze editie van Books on Tour het taboe op depressies en bipolariteit aan de orde. Columniste en cabaretière Idsinga publiceerde vorig jaar de bundel 'Echt lachen zo’n depressie' en pleit voor meer openheid: "Jaarlijks meldt ruim een half miljoen Nederlanders zich met psychische klachten bij de huisarts, terwijl ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva slikt. Ik bedoel maar: als iedereen direct of indirect met depressies te maken heeft, waarom doen we er dan zo ingewikkeld over?"

Keerzijde
Als schrijver, journalist en columnist gaat Van Straten 14 maart in op het schrijfproces. De openhartige manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen verwerkt in zijn boeken, kent namelijk ook een keerzijde. Het betekent dat hij zichzelf in allerlei hoedanigheden tegenkomt. Met 'Wij zeggen hier niet halfbroer' won hij in 2018 de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren.

Ook Meijer vertelt over de totstandkoming van haar werk. Haar romans waaronder 'Het vogelhuis' (2016) werden veelvuldig genomineerd en bekroond en verschenen in vijftien verschillende talen. Haar vorig jaar verschenen essay 'De grenzen van mijn taal' bevat indrukwekkende passages over haar eigen depressies.

Informatie
Books on Tour | Licht in het Hoofd begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Podiumzaal van Natlab, te vinden aan de Kastanjelaan op Strijp-S. Een kaartje kost 17,50 euro.

https://www.natlab.nl/booksontour

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden