John Davits (74) houdt zich maar wat graag bezig met glas bewerken. (Foto: DFP).
John Davits (74) houdt zich maar wat graag bezig met glas bewerken. (Foto: DFP). (Foto: )

John (74) snijdt en smelt er op los

John Davits (74) weet alles van staal en ijzer. Twintig jaar geleden ging hij een nieuwe uitdaging aan: glas bewerken. Hij begon met een eenvoudig glas en lood-werkje. Inmiddels is hij naast gewaardeerd glaskunstenaar ook een inspiratiebron en vraagbaak voor studenten aan de Design Academy.  (Door Dorothée Foole)

EINDHOVEN - “Mijn ouders hadden allebei een zaak aan de Hoogstraat. Overigens woon ik nog steeds in mijn ouderlijk huis in Gestel. Vader was bakker en moeder had een kruidenierswinkeltje. Omdat er van me verwacht werd dat ook ik de handen uit de mouwen stak, kon ik niet op sport. Op zaterdag hielp ik mijn vader mee om met de fiets onze klanten van brood te voorzien. In mijn vrije tijd knutselde ik en maakte van hout onder meer karren.” 

Na de lagere school volgde John de Mulo en deels de HTS. “Ik ging werken in de metaalindustrie en via avondschool rondde ik de studie werktuigbouwkunde in het hoger beroepsonderwijs af. Later heb ik op diezelfde manier ook een studie bedrijfskunde afgerond. Ik heb bij diverse bedrijven gewerkt. In 2006 ben ik vervroegd met pensioen gegaan.” Zijn liefde voor het bewerken van glas, was toen al gewekt. “In onze woonkamer hebben we diverse ramen. Ik ergerde me altijd aan de gordijnen die daar hingen. Een gedeelte met glas in lood bedekken, leek me een beter idee. Alleen ik kon geen bedrijf vinden. 'Dan doe ik het zelf', zei ik tegen mijn vrouw Willy.” 

John volgde een cursus en maakte met succes een aantal decoraties. In 2002 volgde hij een basiscursus glas bewerken en leerde hoe hij glas moest snijden en smelten. “Maar ja, toen kon ik alleen maar vlakke objecten maken, ik wilde glas ook graag laten buigen.” Blij verrast was hij met het verjaardagscadeau van zijn Willy in 2008: een dagje glasblazen in Leerdam. Dat was de basis voor zijn huidige werk, waarin glasblazen centraal staat. “Ik probeer iedere maand, samen met vrienden in Het Glazen Huis in Lommel een dagje te blazen. Daarnaast werk ik in mijn atelier. Ik vind het nog steeds een fascinerende bezigheid.”

www.davitsglaskunst.nl

Bent u ook een 60-plusser die nog volop in het leven staat? Dan zijn we op zoek naar u. Of kent u zelf iemand die geknipt is voor deze rubriek? Mail uw tips dan naar: redactie.ge@persgroep.nl (o.v.v. Zestig Plus).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden