Stadsprins Ludovieckus, adjudanten Willem en Jos (rechts) en de hofdames Jolanda en Finje. (Foto: Rens van Mierlo)
Stadsprins Ludovieckus, adjudanten Willem en Jos (rechts) en de hofdames Jolanda en Finje. (Foto: Rens van Mierlo) (Foto: )

'Mensenmens' Ludovieckus stadsprins

Na maanden speculeren, slaakten Lampegatse carnavalsvierders afgelopen zaterdag een zucht van verlichting. Zo ook Lowie Teller. Hij mocht tijdens het Federatiebal eindelijk aan het volk laten weten dat hij als stadsprins Ludovieckus tijdens carnaval 2020 regeert. (Door Martina Roovers)

EINDHOVENEen rustige carnaval zonder verplichtingen. Dat was het idee toen Lowie Teller (55) vorig jaar de voorzittershamer van carnavalsvereniging d'Haone neerlegde. "Toen belde in september de prinsenkeuzecommissie met de vraag of ik stadsprins wilde worden." Al jaren is het Lowie's ultieme wens. "Nummer 1 op mijn bucketlist. Ik maakte meteen een vreugdesprongetje."

Ongedwongen en gezellig
Lowie is geen onbekende in het Lampegats carnaval. Bij d'Haone voelt hij zich als een vis in het water. "Ongedwongen, gezellig", noemt de stadsprins 'zijn' vereniging. Carnaval vieren doet hij overigens al zijn hele leven. "Het zit in mijn bloed. Ik zie mezelf nog als kleine jongen met een paar gulden op zak, carnaval vieren op het Nederlandplein." Hij vindt dat je carnaval vooral viert met z'n allen. Het liefst centraal, in de Lampegatse binnenstad. "Daar is het is één groot volksfeest."

"Dat ik zo veel maanden zo goed kon liegen, had ik niet verwacht", grapt Lowie. Het gezelschap moest immers vijf maanden zwijgen. In de tussentijd brachten zij regelmatig een bezoek aan naaister Marjolein Hockers. "De pakken zijn geïnspireerd op de tv-serie The Tudors. Bovendien zagen mijn man en ik op vakantie in Italië een middeleeuwse optocht voorbijtrekken. Als ik ooit prins wordt dan moet het er zo uitzien, zei ik tegen Jan." Het hoofddeksel van de adjudanten Jos en Willem is een ode aan Gijs de Goede. "Een mede-haon die vorig jaar overleed. Hij en zijn bontmuts waren onafscheidelijk."

Ludovieckus is een stadsprins van het volk. "Ik ben een mensenmens, bourgondiër, amicaal en goed in de omgang. Wij zijn dit jaar 'allicht de skônste'", zegt hij wijzend naar zijn gezelschap dat naast de adjudanten bestaat uit de hofdames Finje en Jolanda.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden