Foto:

Schadelijke paddenstoelen?

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Greven:

Ik heb afgelopen jaar graszoden gelegd en merkte dat er na goede regenval paddenstoelen op kwamen. Zijn de paddenstoelen schadelijk voor mijn dochter en is het mogelijk ze weg te krijgen?

Antwoord:
Het is geen uitzondering dat er na de aanleg van een gazon paddenstoelen in het gras verschijnen. Hieraan kan ik afleiden dat u uw best heeft gedaan om de grond te verbeteren. De paddenstoelen zijn, mits uw dochter ze niet opeet, niet schadelijk. Bij de aanleg van een nieuw gazon is het goed om de grond te verbeteren. Dit gebeurt meestal met tuinaarde of tuincompost. Deze producten bestaan voor het grootste deel uit gecomposteerde plantenresten, zoals blad en versnipperd takmateriaal. Deze compost zit vol met micro-organismen die voor de vertering van deze plantenresten zorgen. Dit geldt ook voor schimmels die in de vorm van schimmeldraden in de compost groeien.

Soorten paddenstoelen die zo in de tuin komen, zijn soorten uit het franjehoed-, stropharia-, en inktzwamgeslacht, zoals het hazenpootje. Na de aanleg van het gazon begint de verzorging. U zorgt ervoor dat het nieuwe gazon regelmatig water krijgt en niet uitdroogt. Onbewust zorgt u onder de grond voor een ideaal klimaat voor de aanwezige bodemschimmels. Onder vochtige omstandigheden kunnen de schimmeldraden zich explosief uitbreiden. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor het nieuwe gras, want de schimmel leeft alleen van de door de grond gewerkte compost. Door de snelle ontwikkeling is de schimmel in staat om massaal vruchtlichamen te produceren en komen er dus paddenstoelen boven de grond. Na een week of twee verdwijnen ze weer. Het is dus niet nodig om te bestrijden. Bent u bang dat uw dochter ervan eet, dan kunt u ze eenvoudig wegplukken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden