Studenten Alex, Eric, Teun, Ella, Thijn, Jesse en Esmée (v.l.n.r.) werkten vrijwillig mee met groep 8 van basisschool 't Startblok.
Studenten Alex, Eric, Teun, Ella, Thijn, Jesse en Esmée (v.l.n.r.) werkten vrijwillig mee met groep 8 van basisschool 't Startblok. (Foto: )

Wandelroute verbindt Gestelse buurt

Leerlingen van basisschool 't Startblok willen dat de bewoners uit de omliggende buurt Hanevoet gezamenlijk in beweging komen. Om dat voor elkaar te krijgen zijn achtstegroepers en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven de afgelopen weken samen in de weer geweest. Het resultaat is een interactieve wandelroute die buurtgenoten verbindt en aanmoedigt te bewegen. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Stichting Move koppelt kinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten aan studenten. Door samen in actie te komen voor de omgeving ontdekken de kinderen wat zij kunnen bereiken. TU/e-studenten Alex, Ella, Eric, Esmeé, Jesse, Teun en Thijn wilden wel in actie komen voor de stichting. Move koppelde hen aan groep 8 van basisschool 't Startblok in de Gestelse buurt Hanevoet.

Beweging en gezondheid
Sinds november zijn de zeven TU/e'ers met regelmaat te vinden in groep 8 van 't Startblok. De bijeenkomsten zijn bedoeld om iets vernieuwend toe te voegen aan de buurt. Volgens Thijn verwoordde leerling Ilsa het tijdens een bedenk & doe-sessie treffend: "Ik woon hier al mijn hele leven en zie veel dat beter kan. Ik vind het fijn dat we daar nu iets aan veranderen." Gezamenlijk kozen de kinderen het thema 'beweging en gezondheid' en uit alle ideeën die zij zelf mochten aandragen, kreeg de 'interactieve wandelroute' de meeste stemmen. "Tijdens de buurtverkenning constateerde de achtstegroepers dat zij in een mooie buurt wonen, waar weinig mee gedaan wordt", zegt Thijn. "Door locaties als de basisschool, het wijkgebouw, ouderencentra en de recreatieplas met elkaar te verbinden, leer je de buurt beter kennen."
Zowel voor de studenten als de leerlingen heeft het project veel gebracht. "We hebben elkaars wereld leren kennen. Zo mochten de kinderen komen kijken op de TU/e-campus en bleek het werken met 40 kinderen een behoorlijke uitdaging. We hadden veel handjes om te helpen, maar het was af en toe wel lastig om te stroomlijnen." Desondanks raadt hij elke student aan ook een Move-project te doen.

Informatie
De interactieve wandelroute door de Gestelse buurt Hanevoet wordt op dinsdag 18 februari feestelijk geopend. Dat gebeurt tussen 13.00 en 14.30 uur bij basisschool 't Startblok aan de Keverberg. Oproep vanuit groep 8: "Komt allen uit uw luie stoel, kleed u warm aan en ontmoet ons. Dan gaan we samen op pad voor een gezondere wijk!"

stichtingmove.nl/steden/eindhoven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden