Een deel van de groep joingeren die eind deze maand afreist naar Bosnië om daar de handen uit de mouwen te steken.
Een deel van de groep joingeren die eind deze maand afreist naar Bosnië om daar de handen uit de mouwen te steken. (Foto: )

'Het wordt geen schoolreisje'

Zo'n dertig jongeren uit Eindhoven en omgeving pakken op 28 februari de koffers voor een trip naar Bosnië. De jongeren gaan daar helpen met het opknappen van een jeugdinternaat, én het organiseren van diverse activiteiten, zoals het organiseren van een panna toernooi. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - "Een mooi avontuur, maar beslist geen schoolreisje", zegt Dirk-Jan van Soelen van de Lumens Eindhoven dat samen met de LEV groep en Dynamo het initiatief voor de trip heeft genomen. Het is de bedoeling dat het initiatief een vervolg krijgt en de dat de kartrekkers dan de jongeren zelf zijn. Om hun reis te financieren moeten jongeren zelf de boer op. Dit door bijvoorbeeld tegen betaling kickbokslessen te verzorgen, of een feest te organiseren in jongerencentrum De Uitwijk. Daarnaast benaderen de jongeren bedrijven met het verzoek om shirtsponsoring. Dat de jongeren hun best doen om zelf geld bij elkaar te sprokkelen, ziet Van Soelen als een voorwaarde. "Ze moeten er echt wat voor doen." En ja, hoewel er al wat geld is binnen geharkt, is het streefbedrag nog niet bereikt. Van Soelen rekent op een eindspurt. Bang dat de trip in het water valt, is hij niet.

Het project in Doboj is aangedragen door Out of Area: de organisatie die zich jaren succesvol inzet om jongeren een kans te geven het verschil te maken in Bosnië. De Bosniëtrip biedt volgens Van Soelen een prima gelegenheid om jongeren kennis te laten maken met een andere cultuur. Dat de groep daarnaast ook een keer in contact komt met jongeren uit Bosnië ziet Van Soelen als een mooie opsteker. Bedoeling is dat de jongeren van elkaar leren, maar ook dat nieuwe talenten worden aangeboord.

"Een deel van onze jongeren heeft het thuis niet makkelijk, maar de situatie in Bosnië is andere koek", weet Van Soelen. "De oorlog laat nog steeds haar sporen na. Niettemin probeert men daar er het beste van te maken. Dat kan inspirerend zijn, maar ook kan het 'onze' jongeren leren om met andere ogen naar hun eigen situatie te kijken", vindt van Soelen, die het omschrijft als 'intercultureel leren'. "Het kan net dat extra zetje in de rug betekenen."

Notendop
In het Bosnische dorp Doboj gaan de jongeren aan de slag om een jeugdhonk op te knappen dat deel uitmaakt van een internaat en dat -uitgezonderd het weekeinde- de ontmoetingsplek is van 150 jongens en meisjes. Overdag klussen om het jeugdhonk op te knappen, 's avonds actief met jeugdwerk. Zo ziet de dagbesteding voor de Eindhovense jongeren er in een notendop uit. Ook wordt een en ander vastgelegd op video, en wordt er dagelijks via een vlog verslag gedaan van de verrichtingen en belevenissen. "De jongeren moeten flink aan de bak", zegt Van Soelen. "Al mag er natuurlijk best gelachen worden." Het project ondersteunen?

gf.me/u/xcs63j

lumenswerkt.nl/jongeren-helmond-eindhoven-helpen-jongeren-in-bosnie-samenwerktbeter

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden