Helena Basilova. Samen met haar moeder Irina Parfenova geeft ze een concert in Kazerne in Eindhoven. (Foto: Marco Borggreve).
Helena Basilova. Samen met haar moeder Irina Parfenova geeft ze een concert in Kazerne in Eindhoven. (Foto: Marco Borggreve). (Foto: )

Ma en dochter spelen klassieker

Helena Basilova en haar moeder Irina Parfenova spelen zondag 2 februari Stravinsky's meesterwerk 'Le Sacre du Printemps' voor piano vierhandig.

EINDHOVEN - Zelden veroorzaakte de première van een muziekstuk zoveel tumult als Igor Stravinsky's ballet 'Le Sacre du Printemps' in Parijs in mei 1913. Het publiek ontketende nog meer lawaai dan de musici – wat bij de 'Sacre' een kunst op zich is. Nijinksi, de choreograaf, stond tussen de coulissen de maat te schreeuwen opdat de dansers nog enig houvast hadden. Het was een complete chaos. Maar het tij keerde snel.

Bij de eerste uitvoering in concertvorm (dus zonder ballet) in 1914 was het publiek opnieuw buiten zichzelf, maar ditmaal van bewondering.Tegenwoordig is de 'Sacre' een van de populairste composities uit de twintigste eeuw. Het werk wordt in de versie voor één piano gespeeld Helena Basilova en haar moeder Irina Parfenova.

Waar en hoe laat

Moeder en dochter geven het concert om 14.00 uur in de Kazerne, Paradijslaan 2-8 in Eindhoven. Een kaartje kost 15 euro. Tickets zijn online verkrijgbaar: www.podiumklassiekeindhoven.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden