Wethouder Yasin Torunoglu (tweede van rechts) helpt een handje mee met het verplanten van de beukenhaag. (Foto: Rob Weekers).
Wethouder Yasin Torunoglu (tweede van rechts) helpt een handje mee met het verplanten van de beukenhaag. (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

Vonderkwartier gaat op de schop

Handen uit de mouwen! Dat was afgelopen vrijdag het devies in Het Vonderkwartier in Eindhoven, waar alvast een voorschot werd genomen op de nieuwbouwplannen die de wijk te wachten staan. Op initiatief van buurtvereniging Vonderkwartier werd een beukenheg verplant van de Willemstraat naar het hart van de wijk: het Lodewijk Napoleonplein. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Wijken) was samen met wijkbewoners en mensen van projectontwikkelaar Burgland aanwezig om de spade in de grond te steken om de beukenhaag te redden van de destructor. De haag werd afgelopen jaar nog geplant, maar moet plaats maken voor de nieuwbouwplannen voor het voormalig Vogelzangterrein, en verderop aan de Willemstraat het Van de Ven-terrein. Op twee terreinen aan de Willemstraat worden vanaf volgende maand nieuwe koop- en huurwoningen gebouwd, in totaal bijna tweehonderd.

Trots
De betrokkenheid van de wijkbewoners is bewonderenswaardig, om trots op te zijn, zo complimenteerde de wethouder de samenwerking met de wijkbewoners, en sprak van 'vruchtbare grond' in de wijk. "Wat dat betreft zijn we allemaal winnaars", klonk het. Helemaal van een leien dakje is het allemaal niet gegaan. In een eerder stadium maakten wijkbewoners zich nog zorgen over de parkeergelegenheid in het Vonderkwartier die met de komst van nieuwe woningen onder druk zou komen staan. Ook zouden eerdere nieuwbouwplannen qua architectuur niet passen bij de wijk. Na overleg met de bewoners zijn de bezwaren van tafel.

Volgens Torunoglu is het belangrijk dat buurtbewoners worden betrokken bij nieuwe bouwplannen, en had dit eigenlijk al eerder moeten gebeuren. Voor de stad is het belangrijk dat nieuwbouw snel kan worden uitgevoerd, én dat er onder bevolking draagvlak voor is. Zeker in een stad als Eindhoven, waar de woningnood relatief hoog is. Jan Verburg van ontwikkelaar Burgland/Ten Brinke Zuid was zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente om de nieuwbouwplannen handen en voeten te geven.

Harry Janssen van buurtvereniging Het Vonderkwartier prees de wil in de wijk om er met elkaar er het beste van te maken. Dat was ook al zo in het verleden, toen het Vonderkwartier vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw veelal onderdak bood aan werknemers van Philips, veelal uit het middenkader. "Toen was de wijk redelijk zelfvoorzienend, met onder andere een melkfabriek." De tijden zijn veranderd, weet ook Janssen, maar de onderlinge samenhang in de wijk is er na al die jaren nog steeds. "Er gebeurt hier veel."

Deze maand starten de werkzaamheden voor woningbouw in wijk Het Vonderkwartier (56 appartementen) op het Vogelzangterrein. Op het nabij gelegen Van den Ven-terrein wordt gebouwd aan een complex dat 56 appartementen en 39 woningen telt.

Meer berichten