Foto:

Japanse 'sushiwortel'

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Van der Heide:

Ik ben een groot liefhebber van sushi en daar zit altijd wasabi bij. Nu heb ik gehoord dat dit gemaakt is van een wortel. Kun je deze plant ook in de tuin zetten?

Antwoord:
Wasabi-pasta die veel gebruikt wordt bij sushi-gerechten wordt inderdaad gemaakt van de wortel van de wasabi-plant. Deze plant heet Wasabia japonica, maar wordt ook Japanse mierikswortel genoemd. Het is een plant met een wortelstok en een dikke stengel van waaruit de bladeren ontspruiten. De onderste bladeren vallen na verloop van tijd telkens af, waardoor de plant als het ware een stammetje krijgt. De wasabi bloeit met kleine witte bloemetjes. In de tuin is het niet eenvoudig om de plant te laten groeien, want hij verlangt permanent vochtige grond en een schaduwrijke standplaats. De plant verdraagt enkele graden vorst, maar is matig winterhard. Het duurt tot wel twee jaar voordat de wortelstok voldoende groot is voor gebruik.

De verwerking van de wortel tot uw sushi-bijgerecht laat ik graag over aan een culinair deskundige. Wel weet ik dat deze nogal eens wordt vervangen door de gewone mierikswortel, omdat de wasabi lastig te telen en daardoor duur is. Dit is juist een heel makkelijke, onverwoestbare tuinplant. Mierikswortel (Armoracia rusticana) is een plant met grote langwerpige bladeren, die in de winter afsterven. U kunt de plant tijdens deze periode makkelijk opgraven een deel van de wortel terugplanten en de rest gebruiken in de keuken. De wortel is op zijn best in de winter en vooral in het heel vroege voorjaar, net voor de plant gaat uitlopen. Mierikswortel houdt juist van een zonnige standplaats en is goed winterhard. Probeer het eens, misschien proeft u het verschil wel niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden