Fons van de Spijker tijdens zijn presentatie afgelopen donderdag in zorgcentrum Leenderhof. (Foto: Jurgen van Hoof)
Fons van de Spijker tijdens zijn presentatie afgelopen donderdag in zorgcentrum Leenderhof. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

'Het Philips Museum komt naar je toe'

Een nieuw initiatief van het Philips Museum in Eindhoven biedt wellicht uitkomst voor de bewoners van zorgcentra voor wie een museumbezoek niet meer is weggelegd. Volgende maand lanceert het museum namelijk een nieuw concept: 'Het Philips Museum komt naar je toe'. (Door Roy de Leijer)

LEENDE/EINDHOVEN - Bewoners van zorgcentrum Leenderhof in Leende kregen op donderdag 16 januari alvast een voorproefje van het nieuwe concept. Het museumbezoek op locatie werd mede mogelijk gemaakt door Hart voor Leenderhof. Met activiteiten als haringhappen, barbecueën, of een ritje in een oldtimer wil Hart voor Leenderhof hartenwensen van de bewoners van het zorgcentrum in vervulling laten gaan. Om hen te trakteren op leuke uitstapjes of activiteiten is het initiatief genomen voor een wensboom.

De activiteiten zijn onder meer gericht op het laten herbeleven van oude herinneringen. Voor veel bewoners is het echter niet meer mogelijk om een uitstapje buiten de deur te maken. Dit gezien hun leeftijd en vaak kwetsbare gezondheid. Dit probleem speelde ook bij bewoner Gerard van de Ven. Hij had een grote hartenwens: een bezoek aan het Philips Museum in Eindhoven. Om dit toch mogelijk te maken werd er aangehaakt bij een pilot van het museum.

Het Philips Museum heeft de afgelopen maanden proefgedraaid met het project 'Het Philips Museum komt naar je toe'. Dit nieuwe concept wordt volgende maand gelanceerd en richt zich op verpleeg- en zorgcentra, waar veel mensen wonen die vaak niet mobiel genoeg meer zijn om een museum te bezoeken.

Speciale band
In een zorgcentrum, in de vertrouwde leefomgeving, vertelt een museumvrijwilliger aan de hand van foto's en soms met behulp van attributen over de geschiedenis van Philips. "Onze vrijwilligers proberen daarbij het gesprek met bewoners aan te gaan. Je ziet ze dan helemaal opleven. Veel mensen in de omgeving van Eindhoven zijn opgegroeid met Philips en hebben een speciale band met het bedrijf. Ze hebben er zelf gewerkt of kennen iemand die er heeft gewerkt", vertelt museumdirectrice Olga Coolen.

Oud-leraar Fons van de Spijker uit Eindhoven is een van de vrijwilligers van het museum die de boer op gaat. Met zijn boeiende presentatie wist de Eindhovenaar een veertigtal bewoners van het Leenderhof moeiteloos te vermaken. "We richten ons met dit project op ouderen uit Eindhoven en de directe omgeving, anders is het niet herkenbaar genoeg", zegt Van de Spijker, die al een keer of zes heeft proefgedraaid.

Etos
Hij sprak onder meer over het ontstaan van de gloeilamp, de familie Philips en bekende gebouwen van het concern. Van de Spijker: "Er zitten ook verrassingen in de presentatie. Niet veel menen weten bijvoorbeeld dat drogisterijketen Etos door het Philips-concern is opgericht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden