Foto:

Dakplataan snoeien

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Geerts:

Wanneer snoei je een dakplataan en hoe doe je dat? In onze tuin staan twee van deze bomen en we hebben ze nog nooit gesnoeid (we wonen hier nu 1,5 jaar).

Antwoord:
Het wordt hoog tijd om uw dakbomen te snoeien. Dit is iets wat elk jaar minimaal een keer moet gebeuren. Doet u dit niet, dan groeit de boom de hoogte in en verdwijnt de dakvorm. Dakplatanen groeien ontzettend hard met scheuten tot wel 2 meter lang in één seizoen. Deze scheuten groeien recht omhoog, omdat de boom weer een top wil vormen. Snoeit u een vormboom niet jaarlijks terug, dan ontstaat er op termijn weer een normale kroonvorm. Als een dak- of leiboom al enkele jaren niet meer gesnoeid is, dan zijn de geleide takken die eerst de vorm bepaalden vaak overgroeid door nieuwe groeikrachtige scheuten. Er gaat steeds minder energie naar de geleide takken en uiteindelijk sterven deze af. De geleide of dakvorm is dan niet makkelijk meer te restaureren. Tijdig snoeien is dus belangrijk.

Snoeien doet u door alle takken die recht omhoog groeien af te zagen of te knippen. Soms moet er een horizontale geleide tak worden vervangen, omdat deze is afgestorven. Dan is het raadzaam om een gezonde scheut op de plaats van deze dode tak te leiden. De beste tijd om dakplatanen te snoeien is de periode november t/m maart, behalve bij een echte vorstperiode. Door te snoeien in de bladloze periode heeft u geen last van de haartjes op het blad, die voor irritatie kunnen zorgen aan huid, longen en ogen. Groeien de vormbomen erg hard, dan kan hiernaast ook zomersnoei worden toegepast. In juni-juli worden de nieuwe scheuten dan met de helft ingekort, maar niet helemaal afgeknipt.

Meer berichten