Plaatje van enkele cursisten tijdens een oefening Fung Loy Kok Taoist Tai Chi.
Plaatje van enkele cursisten tijdens een oefening Fung Loy Kok Taoist Tai Chi. (Foto: )

Taoist Tai Chi: meditatie in beweging

Fung Loy Kok Taoist Tai Chi start in Geldrop met een nieuwe beginnerscursus. Een ideale gelegenheid om kennis te maken met deze eeuwenoude bewegingskunst die zijn oorsprong heeft in China. (Door Rob Weekers)

GELDROP - In de taoïstische traditie is harmonie tussen lichaam en geest bepalend voor iemands gezondheid. Oefeningen kunnen mensen helpen met hun fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Op het fysieke vlak trainen cursisten het hele lichaam. Bewegingen staan centraal. "Vloeiend en gelijkmatig", zegt cursusleider Marianne van Gils, die enkele basishoudingen demonstreert. Houding en plaatsing van de voeten in combinatie met armbewegingen maken geheel tot een oefening die zich in slow motion lijkt af te spelen. "Het gaat dan ook niet om snelheid", benadrukt Van Gils. "Ook is er geen sprake van competitie-elementen, het is geen wedstrijd!" Van Gils omschrijft de oefeningen als 'meditatie in beweging.'

Spiritueel
Wel is er sprake van een zekere spirituele component. De concentratie die nodig is om Taoist Tai Chi te beoefenen, houdt de geest bezig en leidt deze af van de dagelijkse beslommeringen en spanningen, zo omschrijft de vereniging het zelf. "Leren de geest tot rust brengen." Het uiteindelijke doel: het in harmonie komen met jezelf en de wereld. "Maar dat kun je op veel manieren bekijken", zegt Van Gils. "Na een sessie voel ik me meestal heerlijk ontspannen, onthaast als het ware." Er is ook een meer praktische kant aan het beoefenen van Tai Chi. Voor Van Gils was dat het verminderen van haar rugklachten. Als lichaam en geest met elkaar samenwerken heeft dat een positief effect op de gezondheid. "Maar Tai Chi is geen wondermiddel. Wél biedt het een ideale methode om je beter in je vel te voelen."

De cursus wordt gegeven door vrijwilligers. Iedereen die interesse heeft, wordt uitgenodigd een kijkje te komen nemen en mee te doen. Aan te raden voor wie de smaak te pakken heeft: na de beginnerscursus zijn er vervolgcursussen. Van Gils: "Dat brengt je verder in je ontwikkeling."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden