Kaarten voor dit concert winnen? Stuur een mailtje naar grooteindhovenwin@hotmail.com waarom u dit niet mag missen.
Kaarten voor dit concert winnen? Stuur een mailtje naar grooteindhovenwin@hotmail.com waarom u dit niet mag missen. (Foto: )

Brabant Koor vertelt eeuwenoud verhaal

Onsterfelijke helden, gevechten op leven en dood, intense vriendschap, glorieuze avonturen: het duizenden jaren oude Gilgamesh-epos staat er vol van. Bohuslav Martinu liet zich inspireren door het heldendicht en schreef een groots oratorium The Epic of Gilgamesh. Op vrijdag 24 januari wordt het tot de verbeelding sprekende en bovendien zelden live te horen koorwerk uitgevoerd in Muziekgebouw Eindhoven.

EINDHOVEN - Een concertbeleving waarin het leven wordt weerspiegeld door Brabant Koor, vocale solisten, philharmonie zuidnederland, studenten Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA), ney-speler Fardin Lahourpour en verteller Ab Nieuwdorp. Ab Nieuwdorp neemt de luisteraars mee tussen verleden en heden, en introduceert vóór de pauze drie wereldpremières van hedendaagse reflecties op het oeroude Gilgamesh-epos. Brabant Koor verleende daarvoor een compositieopdracht aan drie Fonty AMPA compositiestudenten die zijn begeleid door de Eindhovense-Irakese componist Hawar Tawfiq. De kersverse werken hebben door toevoeging van een ney, een oud-Syrische rietfluit – die wordt bespeeld door de befaamde Fardin Lahourpour – een uniek karakter waarin het oude Mesopotamië weerspiegelt.

Oudste verhaal ter wereld
Het heldendicht over koning Gilgamesh uit Mesopotamië geldt al 150 jaar als het oudste verhaal ter wereld. In de dichtregels gaat de koning van Uruk met zijn vriend Enkidu op glorieus avontuur, en probeert na het verlies van zijn dierbare vriend door het eten van een waterplant de onsterfelijkheid te bereiken. Het ontglipt hem, waarna Gilgamesh tot inkeer komt en terugkeert naar zijn volk. Sinds de herontdekking eind negentiende eeuw, is het een bron van inspiratie voor kunst en wetenschap. Het concert The Epic of Gilgamesh is de ware apotheose van Reflections on Gilgamesh: een grootschalig concertproject van Brabant Koor dat twee voorstellingen, een compositieopdracht en het hoofdconcert The Epic of Gilgamesh omvat. In nauwe samenwerking met Fontys AMPA, Fontys Academie voor Muziekeducatie (AME) en drie middelbare scholen is Reflections on Gilgamesh ontwikkeld.

Het Gilgamesh-project is het eerste uit een reeks van vier 'Reflections on' concertprojecten waar vanuit een andere kunstvorm gereflecteerd wordt op een bestaand koorwerk. Aansluitend loopt een educatietraject voor middelbare scholieren en Fontys AME/AMPA studenten die in deze editie zijn begeleid door onder anderen componist Hawar Tawfiq en theatermaker Rozemarijn Romeijn. Uitkomsten van hun interpretaties zijn voorafgaand aan The Epic of Gilgamesh te bewonderen in de foyer van de concertzaal.

Kaarten winnen
Groot Eindhoven geeft in samenwerking met het Brabant Koor tien kaarten weg voor dit concert. Meedoen? Stuur een mailtje naar grooteindhovenwin@hotmail.com waarom u die kaarten moet winnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden