Het was een niet alledaags beeld toen  onder tromgeroffel een stoet mensen over de Elzentlaan naar de Sint Joriskerk liep. (Foto: Bert Jansen).
Het was een niet alledaags beeld toen onder tromgeroffel een stoet mensen over de Elzentlaan naar de Sint Joriskerk liep. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

Nieuwjaarsreceptie op bijzondere locatie

Honderd jaar geleden werden de dorpen Strijp, Stratum, Tongelre, Woensel en Gestel bij Eindhoven gevoegd. Reden voor bestuur en leden van stadssociëteit Transmissie een toast op het nieuwe jaar uit te brengen bij het annexatiemonument voor de Sint-Joriskerk. Een ludieke actie met als bijzondere gasten het Sint Jorisgilde Stratum. (Door Dorothée Foole)

EINDHOVEN - Het was een niet alledaags beeld toen afgelopen vrijdagavond onder tromgeroffel een stoet mensen over de Elzentlaan naar de Sint Joriskerk liep. Auto's stopten spontaan bij de oversteekplaats, ook toen het licht voor hen op groen sprong. Fietsers stapten af en sloten zich aan, nieuwsgierig naar wat er komen ging. Na een welkomstwoord van de voorzitter van Transmissie werd alle eer aan het gilde gegeven, waarop vendelier Mario van den Bogaart (44) onder aanvoering van de aanwezige tamboers met het zwaaien van zijn vijf kilo zware vendel begon.

Goede tegen het kwade
Kapitein van het gilde legde uit dat Mario het gevecht uitbeeldde van het goede tegen het kwade. Het vendel van 1.80 meter bij 1.80 meter met daarop de patroonheilige van het gilde Sint Joris met de draak, was voorzien van tientallen led lampjes die nog eens accentueerden hoe kunstig het vendel bewogen werd. Ruim tien minuten duurde het 'gevecht' waarbij het goede overwon.

Historisch perspectief
Voorzitter Hans van den Oord van Transmissie benadrukte in zijn speech dat het optreden van het gilde een eerbetoon is dat in een historisch perspectief gezien moet worden. Hij benadrukte echter ook dat de motto's van de gemeente met betrekking tot de viering van de honderdjarige annexatie: 'Eer Gisteren, Vier Vandaag en Maak Morgen' geen loze kreten mogen zijn. "Door de industrialisatie destijds van Philips werd de annexatie met de toenmalige dorpen in feite afgedwongen. In plaats van Eer Gisteren zou ik zeggen Leer van Gisteren", zei Van den Oord.

Metropoolregio
"Ook nu staan we op een keerpunt. Om een schaalsprong op Europees niveau te kunnen maken zou de stap gezet moeten worden tot een verdere annexatie om uiteindelijk te kunnen komen tot een metropoolregio Eindhoven-Helmond", klonk het. Om hun liefde voor Eindhoven nog eens extra te uiten werd de feestelijkheid door de leden van deze sociëteit afgesloten met een uit volle borst meegezongen Eindhovenlied. Mario van den Bogaart, die al vijf jaar voorzitter van het Sint Jorisgilde Stratum is, sprak na afloop van een geslaagde happening. "Het is alleen jammer dat gildes steeds minder gevraagd worden om feestelijke bijeenkomsten op te luisteren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden