Foto:

Dichtere haag hulstboom

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Jüngst:

Ik heb in mijn tuin op de afscheiding met de buren twee hulsten staan. Ze hebben nu de vorm van een kerstboom en daardoor kijk je er dwars doorheen. Wat kan ik doen om hiervan een dichtere haag te maken?

Antwoord:
Het is geen probleem om een hulstboom als haag te knippen. Deze plantensoort laat zich prima snoeien in elke gewenste vorm. Houdt er wel rekening mee dat hoe meer er gesnoeid wordt, des te langer de hersteltijd is. Zelfs terugzetten tot op het kale hout is mogelijk, maar het duurt dan wel meerdere jaren voordat de plant zich heeft hersteld en voldoende bladmassa heeft.

De hulst (Ilex aquifolium) is een inheemse boomsoort. Vaak zie je de plant in tuinen en parken als struik groeien, maar uiteindelijk wordt het een boom met een hoogte van 5 tot 10 meter. De kroon is piramidaal gevormd, inderdaad als een kerstboom. De sierwaarde van de hulst zit in het donkere wintergroene blad en de bessen die in de winter lang aan de plant blijven zitten. De wilde hulst is tweehuizig. Dit betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn en alleen de laatste dragen bessen. Er zijn wel gekweekte soorten die zonder bestuiving toch bessen ontwikkelen, zoals de cultivar 'J.C. van Tol'.

Meer zon geven
Een dichtere hulstboom krijgt u door in de eerste plaats te zorgen voor veel licht. Kunt u een andere boom nog snoeien om de hulst meer zon te geven, dan zal dit zeker een positief effect hebben. Uitschietende takken kunt u inkorten om vertakken te stimuleren. Verder kunnen de bomen prima getopt worden om de groei in de breedte te bevorderen. Binnen een jaar of drie zal zich weer een nieuwe top hebben ontwikkeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden