Thijs Tielemans: "Als je ziet wat er de afgelopen jaren is bereikt, dan is dat fascinerend." (Foto: Rob Weekers).
Thijs Tielemans: "Als je ziet wat er de afgelopen jaren is bereikt, dan is dat fascinerend." (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

Een hoortoestel kan zoveel méér

Muziek luisteren via Spotify, gesproken woord laten vertalen door Google Translate, je hartslag meten. Het is niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan hoortoestellen. Niettemin is het allemaal mogelijk. Hoortoestellen zijn kleiner en geavanceerder geworden, en de ontwikkeling staat nog lang niet stil. "Uiteindelijk gaat het om maatwerk." (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Thijs Thielemans startte een jaar geleden het Hoortoestel Advies Centrum op de High Tech Campus in Eindhoven. Wie denkt dat hij daar een vreemde eend in de bijt is tussen alle bedrijvigheid waar techniek en ontwikkeling een rode draad vormen, heeft het mis. "Juist hier kunnen we innovatie en technologische ontwikkelingen vanuit het bedrijfsleven integreren in de zorg."

Audioloog Thielemans kan bogen op een ruime ervaring. Hij studeerde Technische Natuurkunde aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven, en begon vanwege zijn interesse in techniek binnen de medische wereld de opleiding Biomedische Technologie aan de TU in Eindhoven. Na bijna vijftien jaar ervaring binnen de audiologie en acht jaar als klinisch fysicus audioloog werd het tijd voor een volgende stap. Na bijna een jaar heeft Thielemans zijn draai op de High Tech Campus helemaal gevonden in wat hij een 'Tech Walhalla' noemt.

Klein en eenmaal in het oor zijn de hoorapparaten nauwelijks zichtbaar voor het oog. Moderne hoortoestellen zijn nauwelijks meer te vergelijken met logge apparaten uit vroeger tijden, en kenmerken zich door het gebruik en toepassingen van technologie. Met behulp van je smartphone, die met bluetooth contact maakt met een hoortoestel, kan je bijvoorbeeld regelen vanuit welke richting je geluid wil versterken of aanpassen. Maar ook aanpassingen via internet of via een cloud service, behoren tot de mogelijkheden.

Voorkeuren en wensen
"Er kan heel veel, maar de vraag is natuurlijk altijd: heb je het ook nodig", zegt Thielemans. Om daar een antwoord op te vinden, biedt een consult uitkomst. "Uitgangspunt is en blijft natuurlijk om mensen, oud of jong, beter te laten horen als er sprake is van gehoorproblemen. Allerlei extra toepassingen hangen af van persoonlijke voorkeuren en wensen. Het is maar net wat je wilt, en wat je behoeften zijn", zegt Thielemans. "Een basic hoortoestel kan natuurlijk ook."

Meten is weten, weet ook Thijs Thielemans. In zijn praktijk heeft hij daarom in een speciale cabine de mogelijkheid om allerlei metingen te verrichten. Noodzakelijk om tot een op maat gesneden, onafhankelijk, hooradvies te komen. "Helpen om mensen de juiste keuze te laten maken", zo omschrijft Thielemans het. "De mogelijkheden zijn enorm, en het einde van wat de techniek vermag is nog niet in zicht. "Dat maakt mijn werk ook leuk", zegt Thielemans. "Als je ziet wat er de afgelopen jaren is bereikt, dan is dat fascinerend."

www.hoortoesteladviescentrum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden