Foto:

Fruitbomen snoeien

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van Marloes:

Ik vind het lastig om mijn abrikoos- en kakiboom goed te snoeien. Heb jij advies?

Antwoord:
Snoeien van fruitbomen is een kwestie van goed kijken en begrijpen hoe de structuur van een boom in elkaar zit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als onderstaande snoeiregels worden gevolgd, dan is het snoeien goed te doen.

Eerst worden dode takken weggehaald uit de boom. Deze zijn te herkennen aan het ontbreken van knoppen. Vervolgens snoei je van de takken die elkaar kruisen of tegen elkaar schuren één helemaal weg. De volgende stap is om afgedragen vruchttakken te verwijderen. Dit zijn takken waar nauwelijks nog groei op zit en ook geen vruchten meer op ontwikkelen. Deze zitten meestal onder in de boomkroon. Daarna worden de groeischeuten (waterloten, dit zijn steil omhoog groeiende takken) ingekort of helemaal weggesnoeid. Takken met een meer horizontale groeistand zijn het belangrijkste voor de vruchtzetting. Deze takken blijven intact en worden hooguit wat ingekort. Het doel van de snoei is om een vruchtboom over te houden met een open kroon, vrij van takken met ziekten of aantastingen.

Het moment van snoeien is wel van belang. Abrikozen horen tot de steenvruchten, die in de bladperiode worden gesnoeid. Dat betekent dat deze bomen worden gesnoeid in de periode april tot september. Deze periode wordt aangehouden om de kans op aantasting door de loodglansziekte zo klein mogelijk te houden. De beste periode is direct na de oogst. De kaki kan zowel in het najaar als in het voorjaar worden gesnoeid. Omdat deze boom gevoelig kan zijn voor bevriezen tijdens strenge vorst is snoei in het voorjaar aan te raden. De boom is dan uit zijn winterrust en zal de snoeiwonden snel afgrendelen tegen parasieten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden