Foto:

Zonnehoed naar binnen?

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks tuinvragen van de lezers. Deze week de vraag van mevrouw Van Mensvoort:

Is het mogelijk om Echinacea (zonnehoed) over te houden in de winter voor het volgende jaar? En hoe doe ik dat: binnen of buiten?

Antwoord:
De zonnehoed is een makkelijke tuinplant die zonder al te veel problemen de winter overleeft. Wat u moet doen is heel eenvoudig: niets. De plant beschermt zichzelf buiten tegen vorst door de aanmaak van een soort antivries. Hierdoor is de zonnehoed bestand tegen winterse omstandigheden. Let er wel op dat de planten niet op een te natte plek staan, want de wortels zijn gevoelig voor rot bij natte omstandigheden. Van de zonnehoed (Echinacea purpurea) zijn de laatste jaren allerlei nieuwe cultivars ontwikkeld. De oorspronkelijke soort is er in paarsroze en wit, maar de nieuwe vormen hebben ook gele, oranje en rode kleuren. De bloemkleur is vaak heel intens, maar er is een nadeel: de selectie op kleur is ten koste gegaan van de gezondheid van de plant. Veel van de nieuwe selecties zijn beduidend minder winterbestendig.

Het naar binnen halen van tuinplanten is geen goed idee. Dit doet u alleen met orangerieplanten, die geen vorst kunnen verdragen. Zet u tuinplanten binnen, dan is het bijna altijd te warm voor deze planten. De suikers die als antivries werken worden in huis door de hogere temperatuur sneller afgebroken dan buiten. Bovendien beginnen tuinplanten binnen uit te lopen alsof het voorjaar is. Door de beperkte hoeveelheid licht in huis ontwikkelen zich dunne ijle scheuten met vaak misvormd blad. Wanneer u de planten in het voorjaar buiten zet, zullen de nieuwe scheuten geen vorstbescherming meer hebben en dus bij nachtvorst bevriezen. Al met al kunt u beter de regel aanhouden: tuinplanten blijven buiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden