Miriam Beurskens geeft met haar Eindhovense vingerafdruk iets bijzonders mee aan stadsbezoekers. (Foto: Martina Roovers)
Miriam Beurskens geeft met haar Eindhovense vingerafdruk iets bijzonders mee aan stadsbezoekers. (Foto: Martina Roovers) (Foto: )

Miss Eindhoven voor aan de muur: 'Eindhovenaren zijn trots op hun stad'

Wereldburger Miriam Beurskens landde zo'n drie jaar geleden weer in haar thuisstad Eindhoven. Het viel haar op dat de stad was veranderd. Oude gebouwen in ere hersteld, veel expats en ze voelde een bruisende energie van Eindhovenaren die trots zijn op hun stad. Redenen om wandversieringen te gaan maken, zodat Eindhoven overal ter wereld dichtbij is. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - De plattegrond in de vorm van een vingerafdruk met woorden van Eindhovense straatnamen, wijken, gebouwen en plekken die typerend zijn voor het stads-dna, trekt veel bekijks op de Winterfair waar Miriam als Miss Eindhoven een kraampje heeft. Bezoekers zijn vooral expats die in de regio wonen en werken. De verkoopwaar is voor velen een mooi aandenken aan de stad waar ze tijdelijk verblijven. Zelf was Miriam ook ooit expat. Vijf jaar woonde ze in Singapore met haar gezin. "Toen de baan van mijn man stopte, zocht hij wereldwijd naar iets nieuws. We kwamen terecht in Eindhoven. De stad waar we beiden zijn geboren en getogen."

Bij hun afscheid in Singapore kreeg het gezin allerlei aandenkens over de metropool. Eenmaal terug inspireerde dat Miriam om Eindhovense herinneringen te gaan maken. Hoewel Miriam is opgegroeid in Eindhoven woonde ze er al heel lang niet meer. Op haar achttiende vertrok ze naar Utrecht en woonde ze in Amsterdam. "Op een gegeven moment hadden mijn man en ik allebei een baan die we niet meer leuk vonden. Tijdens een vakantie op een camping in Frankrijk mijmerde we over een buitenlands avontuur. Onze kinderen waren destijds vier en zes. Het was nu of nooit." Zodoende kwamen ze terecht in Singapore. "We hebben er een geweldige tijd gehad."

Inspirerend
Eenmaal terug in haar geboortestad merkte Miriam dat Eindhoven enorm is gegroeid. "Bovendien vind ik de Eindhovenaar veel trotser dan toen ik opgroeide. Als student wilde je na de middelbare school echt weg. Het was niet stoer om in Eindhoven te studeren, terwijl het nu juist 'hot' is om hier te blijven." Als ex-expat weet Miriam dat je als bezoeker anders naar een stad kijkt dan haar inwoners. "Wat voor ons zo gewoon is, is voor hen heel bijzonder. Dat inspireert mij." Bovendien viel het haar bij haar terugkeer op dat Eindhoven veel innovatiever is dan voorheen. "Ook kent de regio veel creatieve kennis." Daarnaast is de stad stadser geworden, volgens Miriam.

"Er is meer skyline, maar nog steeds cultureel erfgoed. We groeien, maar behouden wel dat gezellige dorpse karakter. Dat voelt fijn en is voor velen typerend." Met haar decoraties wil Miriam een appèl doen op die emotionele verbinding met de stad. "Zo is er vaak herkenning in de vingerafdruk. Daar woon ik, daar werk ik, daar is het leuk, dát wil ik ook naar boven halen."
Meer weten over Miss Eindhoven? Check:

misseindhoven.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden