Mariëtte Hoskams: "Met je hbo-v diploma kun je zoveel kanten op: werken in een ziekenhuis, wijkzorg, ouderenzorg, specialiseren in dementie, wonden of andere ziektebeelden. Werk in de zorg blijft boeien."
Mariëtte Hoskams: "Met je hbo-v diploma kun je zoveel kanten op: werken in een ziekenhuis, wijkzorg, ouderenzorg, specialiseren in dementie, wonden of andere ziektebeelden. Werk in de zorg blijft boeien." (Foto: )

'Een huiselijke sfeer is zó belangrijk'

Op 7-jarige leeftijd wist Mariëtte Hoskam (47), senior verpleegkundige psychogeriatrie bij Vitalis WoonZorg Groep, al dat ze arts wilde worden. Met haar vwo-opleiding lag dat binnen de mogelijkheden, maar het vereiste vakkenpakket lag haar niet.

EINDHOVEN - "Geen probleem," vond Mariëtte: "dan word ik toch verpleegkundige!" Een goede keuze, want met haar hbo-v diploma op zak kon ze zoveel kanten op. Het vak is breed en, ook belangrijk voor Mariëtte: "Er zijn volop mogelijkheden om door te groeien en je te blijven ontwikkelen."

Met schoolgaande kinderen draaide Mariëtte avond- of nachtdiensten, 'zodat er altijd iemand thuis was voor de kinderen.' Vier jaar geleden volgde de overstap naar overdag werken met mensen met dementie, op 'de leukste afdeling' die ze kende: Wissehaege. De gangen zijn er behangen met foto's van Eindhoven. De bewoners wandelen 'buiten' door de gangen, ze herkennen wellicht niet veel, maar voelen de sfeer van ergens naartoe wandelen, van 'onderweg' zijn. "Het is zo belangrijk om een huiselijke en harmonieuze sfeer te creëren", weet Mariëtte.

Vers koken
"Gelukkig krijgen we hier bij Vitalis de ruimte voor. Zo hebben we besloten om elke dag vers te koken", met een lach: "Verser dan thuis, als ik eerlijk ben. Maaltijden, zeker de warme maaltijd, behoren tot de hoogtepunten op een dag. Met zijn allen bereiden we de maaltijd voor. Wat maakt het uit wanneer de maaltijd niet om 5.00 uur maar om 17.30 uur op tafel staat? Ooit zitten we tot 7.00 uur gezellig na te tafelen.

Geloof me, er gaat hier geen dag voorbij zonder een lach. Zo leeft één van de bewoners soms in gedachten in Engeland. 'Where are you from?' vroeg hij mij een keer. 'From Valkenswaard', antwoordde ik. 'No?! Really? I'm also from Valkenswaard!!', riep hij verrast uit. Zo deelden we een moment het geluk van deze 'toevalstreffer'. Dat is zo fantastisch aan werken met mensen met dementie. Ze blijven je elke dag verrassen."

"Überhaupt is geen dag hetzelfde. Ik sta op de afdeling, overleg met collega's, psychologen, artsen, verdiep me in onbegrepen gedrag of organiseer samen met een stagiair een klinische les over Parkinson. Daarnaast heb ik een specialistische opleiding psychogeriatrie gevolgd. Nu ik ouder word, begint de zorg aan het bed me soms wat zwaarder te vallen en wil ik me graag verder ontwikkelen richting onderwijzen."

Nieuwe generatie

"Gelukkig biedt mijn werkgever me die gelegenheid. Wissehaege is een leeromgeving, hier kan ik mijn kennis en ervaring delen met de nieuwe generatie. Al stelt mijn stagiair mij soms vragen waar ik nog nooit bij heb stilgestaan en waar ik op mijn beurt weer veel van leer. Je bent nooit uitgeleerd!" Eén van de vier kinderen van Mariëtte begint binnenkort aan de opleiding tot verpleegkundige. "Ik gun haar de leuke ervaringen, de ontwikkelmogelijkheden en de afwisselende dagen, die worden getekend door de lach. Nauurlijk is het hard werken, maar dat is een kantoorbaan toch ook?"

https://www.vitalisgroep.nl/intensieve-zorg/locaties/wissehaege

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden