Foto:

Grote Sundavilleplant

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van heer Van Gemert:

De hele zomer heb ik genoten van een grote Sundavilleplant op mijn terras. Het is geen winterplant, maar ik wil hem graag behouden, maar hoe?

Antwoord:
Deze klimmer behoort tot de kuipplanten en moet inderdaad vorstvrij worden gestald in de winter. Om dat goed te doen is niet eenvoudig, maar als u er voldoende zorg aan besteedt, heeft het kans van slagen. De Sundaville is een hele populaire terrasplant vanwege de uitermate lange bloeitijd, van april/mei tot in november. Sundaville is een merknaam, de eigenlijke naam van deze plant is Mandevilla sanderi, maar de plant wordt ook wel dipladenia genoemd. Het is een klimmer met roze, rode of witte bloemen die zich ontwikkelen aan de jonge scheuten. Rond deze tijd moet de Sundaville echt wel naar binnen verhuizen. U snoeit de plant terug, maar zorgt ervoor dat er nog blad aan blijft zitten.

Zet de Sundaville vervolgens op een lichte koele plek met een temperatuur tussen de 10 en 15° C. Een tuinkas is ideaal, maar die heeft niet iedereen. In huis of in een garage zou ook kunnen, als de plant maar zo licht mogelijk staat en niet bij kamertemperatuur, want dat is te warm. Tijdens de winter heeft de plant af en toe water nodig in een bescheiden hoeveelheid. De potgrond mag licht vochtig aanvoelen. Als de grond te nat wordt, dan is de kans op wortelrot groot, dus geef niet teveel water ineens. Vanaf maart begint de plant weer te groeien en kan u wat voeding geven. Pas tweede helft april kan de Sundaville weer naar buiten verhuizen, als het weer het toelaat.

Stel zelf een vraag
Heeft u een vraag aan Jeroen Soontiëns? Schroom dan niet en stuur een mailtje onder vermelding van 'Groot Eindhoven' naar: info@tuincentrumsoontiens.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden