Foto:

Perzische slaapboom

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van heer Driessen:

Ik zou graag een albizia in mijn tuin zetten. Waar zet ik hem het best neer?

Antwoord:
De Albizia julibrissin ofwel Perzische slaapboom heeft een mediterraan uiterlijk en wordt vaak aangeplant om het vakantiegevoel van de zomer mee naar huis te nemen. Op de juiste plaats kan deze boom zich ontwikkelen tot een prachtige sfeermaker in uw tuin. Succes is echter niet gegarandeerd. Albizia behoort tot de familie van de vlinderbloemigen, net als bijvoorbeeld de Acacia en Mimosa, maar ook allerlei peulvruchten. De boom komt van nature voor in Azië en het Midden-Oosten. De Albizia heeft heel decoratieve bladeren, die dubbel geveerd zijn (een beetje zoals een varenblad). 's Avonds vouwen de blaadjes van de boom zich dicht, vandaar de Nederlandse naam slaapboom. In juli verschijnen aan het einde van de takken de roze bloemen in de vorm van pluimpjes. Het zijn eigenlijk de roze meeldraden die opvallen. De boom wordt in Nederland maximaal zo'n 5-6 meter hoog. De Perzische slaapboom is niet helemaal winterhard en daarom is in onze contreien vooral de standplaats van belang. Die dient zonnig en beschut te zijn.

Zon
De zon is belangrijk in de zomer, de beschutting tegen vrieskou in de winter. Een plek in een patiotuin is het meest ideaal, maar een groeiplaats op het zuiden gericht met bebouwing aan de noord-oostkant is ook kansrijk. De ondergrond mag gerust zanderig zijn, want eenmaal gesetteld is de Albizia goed bestand tegen droogte. Het is wel van belang dat de grond goed doorlatend is. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, is de kans op een succesvolle aanplant van de Albizia groot. Het risico op bevriezing van een groot deel van de kroon blijft echter altijd bestaan.

Meer berichten