Piet Reniers (midden) heft het glas met zijn winnende biercreatie samen met andere liefhebbers.
Piet Reniers (midden) heft het glas met zijn winnende biercreatie samen met andere liefhebbers. (Foto: )

Piet Reniers wint brouwwedstrijd: 'Het is wel een lekker biertje, ja'

Thuisbrouwer Piet Reniers uit Eindhoven kon zijn geluk niet op toen hij te horen kreeg dat hij de winnaar was van de achtste editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Afgelopen vrijdag was er in Loods 61 een feestelijke bijeenkomst waar het winnende bier kon worden geproefd. "Het is wel een lekker biertje, ja." (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Een Premier Winterbier, binnenkort te verkrijgen in de supermarkt, en op sommige plekken van de tap. Met op het flessenhalsetiket een getekend portret van de Eindhovense thuisbrouwer. Piet Reniers kan het nog maar nauwelijks bevatten dat zijn brouwsel als beste in de smaak is gevallen. 319 brouwers deden een poging de experts van brouwerij Brand te overtuigen. "Dan is het best bijzonder dat jouw bier als beste uit de bus komt", zegt Reniers. "Ik had er eigenlijk weinig vertrouwen in. Mijn versie van het Winterbier is een afgeleide van een quadruppel, een wat zwaarder bier waar ik al jaren mee experimenteer. Die vind ik eigenlijk nóg lekkerder, maar da's een kwestie van smaak."

Winterbier is een donker en rijk bier dat zich kenmerkt door de balans van moutzoetigheid en specerijen. In het geval van het biertje van Reniers zorgt het gebruik van korianderzaad en zoethout voor een mooie gelaagdheid. "Het winnende Winterbier onderscheidt zich met name door de perfecte balans tussen de ingrediënten en de specerijen en de prachtige volle smaak", zo heette het lovend van de jury in de brouwerij van Brand in Wijlre. "Dat was voor mij als thuisbrouwer een euforisch moment."

Balans
Durven experimenteren is één ding, maar in de beperking toont zich de meester. "Je moet het niet te gek maken, uiteindelijk is het zoeken naar de juiste balans. Telkens een beetje aanpassen, totdat het goed is." En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Ervaring helpt ook", weet Reniers als geen ander. In ruim dertig jaar is het Winterbier zijn 229ste brouwsel. "En geloof me, ik heb heel wat mislukkingen achter de rug."

Piet Reniers is sinds jaar en dag lid van de amateur brouwersvereniging de Roerstok uit Tilburg. Hoewel hij een thuisbrouwer is in hart en nieren, lag zijn basis bij het maken van wijn. Zijn tuinhuisje kan het best worden omschreven als een minibrouwerij waar met hartenlust wordt geëxperimenteerd met gerstenat. Om een biertje zit Reiniers dan ook zelden verlegen. "Maar ik drink het niet allemaal op", zegt Piet. "Vrienden, familie en kennissen zijn mijn grootste afnemers. Dat Brand nu met mijn recept aan de slag gaat, is een heel ander verhaal natuurlijk. Nu kan iedereen in Nederland van mijn creatie genieten, dat had ik nooit durven dromen. Voor een thuisbrouwer de hoogste eer."

Op verschillende plekken in de horeca is het Winterbier van Piet Reniers verkrijgbaar op fles en fust. En in de week van 25 november in de grote winkels van de Albert Heijn en online.

Meer berichten