Foto:

Rooddraadziekte

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw De Vries:

Afgelopen jaar hadden we moeite om ons gazon mooi te houden. Er waren veel bruine plekken te zien en de laatste weken ziet het gras er op die plekken roodachtig uit. Van bekenden begreep ik dat het de rooddraadziekte is. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord:
Als er roze of roodgekleurde draadjes op de grassprieten te zien zijn, dan is het inderdaad de rooddraadschimmel. Deze schimmel komt vaker voor in een gazon wanneer de conditie niet optimaal is. Gelukkig overleeft het gras deze aantasting normaal gesproken wel, dus met de juiste maatregelen komt uw gazon het wel te boven. Rooddraad is een schimmel, die als parasiet leeft op grassen. De veelgebruikte grassoorten Engels raaigras en roodzwenkgras zijn gevoelig voor rooddraad. Twee van de belangrijkste oorzaken van een aantasting zijn een gebrek aan stikstof en een dichtgeslagen bodem. Bij een stikstofgebrek is er onvoldoende voeding voor de grasplanten beschikbaar. Dit is eenvoudig op de lossen door het strooien van een gazonmeststof. In deze periode van het jaar is een najaarsbemesting het meest geschikt, omdat dit meteen zorgt voor het afharden van het gras voor de winterperiode.

Een dichtgeslagen bodem is vaak te wijten aan overmatig beregenen van het gras of het ontstaan van een viltlaag. Een viltlaag is een laag van mos en gemaaide grassprieten op de bodem. Hierdoor kan er nauwelijks zuurstof in de grond dringen. Om dit op te heffen verwijdert u de viltlaag met een grove hark en belucht u het gazon daarna door gaatjes in de bodem te prikken met een riek. Verticuteren is ook mogelijk, maar het is beter om dit uit te stellen tot het voorjaar. Na deze maatregelen is uw gazon er binnen enkele weken weer bovenop.

Meer berichten