Jacob van den Borne pakt het met zijn landbouwbedrijf anders aan en zet vol in op innovatie en duurzaamheid.
Jacob van den Borne pakt het met zijn landbouwbedrijf anders aan en zet vol in op innovatie en duurzaamheid. (Foto: )

Geen gewone vette hap: Frietje Precies

Hongerige bezoekers van de Dutch Design Week kunnen tijdens een bezoek aan het evenement hun trek stillen met een bijzondere snack: het Frietje Precies. Geen alledaags tussendoortje, maar een frietje gemaakt van aardappel, bataat en pastinaak. Verbouwd op een kleurrijke akker in Reusel waar verschillende gewassen en bloemen elkaar in stroken afwisselen. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Het meest bodemvriendelijke frietje van Nederland, zo claimen de bedenkers van het product. "Een bijzonder frietje", vindt ook Paul van Zoggel, die samen met boer Jacob van den Borne het idee bedacht voor Frietje Precies. Het eigen frietmerk kreeg steun van FoodUp! Brabant, een soort van denktank van de provincie.

Het moet en kan anders in de landbouw, realiseerde Van den Borne zich een aantal jaren geleden. Schaalvergroting, monocultuur (op hetzelfde stuk grond worden telkens dezelfde gewassen verbouwd), en met name het gebruik van bestrijdingsmiddelen, het had steeds minder van doen wat Van den Borne als landbouwer voor ogen heeft. Duurzaam en innovatief ondernemen werd het uitgangspunt. Bijzonder is dat Van den Borne gebruik maakt van een keur aan technologische hulpmiddelen, en daarnaast duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Bodemkwaliteit
Precisielandbouw, zo heet het. Alles wordt geregistreerd, neerslag en luchtvochtigheid worden gemeten, sensoren houden de bodemkwaliteit in de gaten, gps-gestuurde trekkers. Data, daar draait het om. En regelmatig laat Van den Borne drones vliegen over zijn akkers in Reusel om te checken hoe de gewassen erbij staan. "Het gaat er uiteindelijk om wat je met al die data doet", zegt Van Zoggel. "Luisteren naar moeder natuur en daarop inspelen, het is geen rocket science."
Een troefkaart is de zogeheten strokenteelt. Diverse gewassen worden -in stroken- naast elkaar op een stuk grond verbouwd. In het geval van Van den Borne gaat het om wortel, ui, aardappel, bataat, bloemen en pastinaak. Voordeel is dat eventuele plantenziekten zich minder makkelijk kunnen verspreiden. "En daardoor hoeven we aanmerkelijk minder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen", zegt Van Zoggel.

En dat is goed nieuws voor de biodiversiteit. "Er ontstaat een nieuw natuurlijk evenwicht, met sterkere gewassen als gevolg", zegt Van Zoggel. "Zeker met de maatschappelijke discussie die gaande is in de landbouw. Het mooie is dat deze methode niet per definitie kleinschalig hoeft te blijven. We kunnen het ook groter aanpakken. Want we moeten wel kunnen blijven concurreren. Maar als je het slim aanpakt, en inzet op duurzaamheid, kun je een heel eind komen, daar ligt voor ons de uitdaging."
En hoe smaakt het ingenieuze frietje? "Het zoet van de pastinaak, de crunch van de bataat en de smaak van de vertrouwde aardappel brengen het tot een mooi geheel. Erg lekker!"

Meer berichten