Foto:

Paddenstoelen overplanten

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van meneer Van Mechelen:

Ik vind paddenstoelen zo fascinerend dat ik ze thuis ook wel zou willen hebben. Kan ik een paddenstoel overplanten of werkt dat zo niet?

Antwoord:
Ik moet u teleurstellen: paddenstoelen laten zich niet verplanten zoals je dit met een tuinplant kunt doen. Een paddenstoel is een vruchtlichaam (zeg maar bloem) van een schimmelsoort. De schimmel zelf leeft ondergronds of in dood hout en heeft hele specifieke omstandigheden nodig om te kunnen overleven. Wanneer u graag paddenstoelen in de tuin wilt, dan kunt u beter gunstige omstandigheden creëren. Met wat geduld komen de paddenstoelen dan vanzelf. De schimmels zijn te verdelen in drie groepen. De eerste zijn de saprofyten, die leven op dood organisch materiaal zoals hout, afgestorven plantenresten of compost.

De tweede groep zijn de mycorrhizaschimmels. Dit zijn wortelschimmels die samenleven met bomen en andere planten, zoals de bekende vliegenzwam. Deze samenwerking is voor veel bomen van levensbelang, omdat de schimmels helpen met het opnemen van voedingsstoffen. Een derde groep schimmels zijn de parasieten, die een levend organisme nodig hebben om op of in te leven. De meest eenvoudige manier om paddenstoelen (uit de eerste groep) in de tuin te krijgen is door allerlei soorten dood organisch materiaal in de tuin aan te brengen. Schimmels gedijen het beste bij vochtige omstandigheden.

U kunt een stapeling van snoeihout maken in de schaduw. Oud dood hout is nog beter te gebruiken. Een goede gift van compost op het gazon kan ook voor een paddenstoelexplosie zorgen. Paden van houtsnippers herbergen vaak al na één seizoen meerdere soorten. Om de natuur een handje te helpen kunt u ook stukken hout enten met eetbare soorten, zoals de oesterzwam.

Meer berichten