Foto:

Trossen met oranje bessen

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Koudenkerk:

Op vakantie zagen wij langs de weg prachtige trossen met oranje bessen staan. Ik begreep van iemand dat dit de bessen van een aronskelk zijn. Kan ik deze plant ook in mijn tuin zetten?

Antwoord:
Afhankelijk van waar u op vakantie bent geweest, heeft u de Italiaanse aronskelk (Arum italicum) of de gevlekte aronskelk (Arum maculatum) gezien. In Nederland komen beide soorten in het wild voor, maar de gevlekte aronskelk is het meest voorkomend. Aronskelk staat van nature vaak als ondergroei in bossen of struwelen. Daarom is deze plant ook heel goed te gebruiken als tuinplant in de schaduw van een boom of struik.

Aronskelken hebben een opvallende groeiwijze. Tijdens de zomer zijn alleen de vruchten zichtbaar. De bladeren komen tevoorschijn in de winter en hebben een pijlvorm, één van de eerste frisgroene bladeren van het groeiseizoen. In april verschijnen de opvallende bloemen in de vorm van een kolf met een schutblad. Kleine vliegen kruipen in de bloem en worden daar gevangen gehouden door haren die de doorgang versperren. Ze komen dan onder het stuifmeel te zitten. Na een dag verdorren de haren en worden de vliegen vrijgelaten. Ze worden vervolgens aangetrokken door andere aronskelkbloemen, die een aasgeur afgeven en zorgen zo voor de bestuiving. Aan het einde van het voorjaar verdort het blad van de plant, maar de bloemstengel blijft staan en de bessen ontwikkelen zich aan het einde hiervan. Eerst zijn ze groen, maar in de nazomer kleuren ze fel rood-oranje.

In de tuin wordt vaak de Italiaanse aronskelk aangeplant. Deze soort heeft groot wit geaderd blad, dat al in het najaar boven de grond komt. Hierdoor is de plant een blikvanger op een moment dat andere planten herfstig worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden