Foto:

Planten met een geurtje

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Vijgen:

Tijdens mijn vakantie stond er een heerlijk geurende plant onder het raam van mijn slaapkamer met grote witte kelken. Deze struik geurde vooral 's avonds, meer dan overdag. Nu wil ik thuis ook van deze planten in mijn tuin. Welke tuinplanten geven juist 's avonds hun geur af?

Antwoord:

De struik onder uw raam zal de brugmansia zijn geweest, ook wel datura genoemd. Deze plant staat erom bekend dat hij heerlijk geurt en inderdaad 's avonds en 's nachts sterker geurend is. Het is een tropische plant, dus het is niet mogelijk om deze plant in de tuin aan te planten. De brugmansia kan wel in een pot worden gehouden als u hem vorstvrij overwintert. Het fenomeen van planten waarvan de bloemen 's avonds en 's nachts meer geur afgeven dan overdag komt vaker voor in de natuur. Deze planten zijn afhankelijk van nachtvlinders en andere nachtinsecten voor hun bestuiving. Nachtvlinders kunnen de bloemen vinden dankzij hun zeer goede reukorgaan.

De bekendste nachtgeurende plant is de teunisbloem (Oenothera). De bloemen van deze plant gaan ook echt pas in de schemering open. Ze bloeien vanaf juni de hele zomer met gele bloemen. Een ander opvallend geurende plant is de damastbloem (Hesperis matronalis). Deze bloeit vanaf mei met wit tot lilabloemen, die 's avonds sterker geuren dan overdag. Tegen de gevel of tuinafscheiding kunt u geurende klimmers gebruiken. De kamperfoelie (Lonicera periclymenum) groeit het beste op een beschutte plek in de zon en is er in verschillende kleuren. De Toscaanse jasmijn (Rhyncospernum jasminoides) is een sterk geurende klimmer, een echte zonaanbidder en bovendien wintergroen. Uw geurcollectie kunt u nog uitbreiden met eenjarige soorten, zoals de nachtschone (Mirabilis jalapa) en de siertabak (Nicotiana).

Meer berichten