Tijdens het festival zullen ruim 350 Mexicaanse, Spaanse en Nederlandse muzikanten naar Eindhoven komen. (Foto: Bart van Overbeeke).
Tijdens het festival zullen ruim 350 Mexicaanse, Spaanse en Nederlandse muzikanten naar Eindhoven komen. (Foto: Bart van Overbeeke). (Bart van Overbeeke Fotografie)

Eindhoven in Spaanse sferen

Het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september staat volledig in teken van Spaanse sferen. In het centrum vindt namelijk de dertiende editie van het Tunafestival plaats. Tijdens dit vrij toegankelijke festival zullen ruim 350 Mexicaanse, Spaanse en Nederlandse muzikanten naar Eindhoven komen om met hun warme klanken te strijden voor de titel 'Beste Tuna 2019'.

EINDHOVEN - Op vrijdag 20 september vindt er tussen 20.00 en 23.00 een Pasa Bares, oftewel een muzikale kroegentocht, plaats. In verschillende horecagelegenheden, zoals op de Bergen, het Stationskwartier en op de Markt, brengen de Tuna's hun muziek ten gehore. Het belangrijkste wedstrijdonderdeel, het Certamen, speelt zich zaterdag 21 september af in een grote tent op de Markt. Vanaf 15.00 uur tot laat in de avond laten alle participerende groepen zich tijdens verschillende podiumoptredens zich van hun beste kant zien. Op zondag gaat het feestgedruis vrolijk verder, wederom in de tent op de markt.

Een Tuna is een groep studenten die naast hun studie het leven verrijken met het maken van muziek en plezier om daarmee rond de wereld te reizen. De oorsprong van de Tuna ligt in het middeleeuwse Spanje, waarbij groepen studenten rond moesten trekken van leermeester tot leermeester. Tijdens het rondtrekken maakten zij veel muziek om zo in hun levensbehoeftes te kunnen voorzien. In 1964 waaide deze traditie over naar Nederland met de oprichting van de eerste Tunagroep buiten het Iberisch schiereiland, namelijk: Tuna Ciudad de Luz. In 1982 kwam hier ook de vrouwelijke tegenhanger bij: la Tuniña.

Dit resulteerde in 1986 in het eerste Tunafestival buiten een traditioneel Tunaland. Na vele edities heeft het Eindhovense Tunafestival een befaamde internationale status gekregen. Naast de verschillende wedstrijdelementen wordt er natuurlijk gefeest, overal in het centrum weerklinken spontaan Spaanse liedjes. Wellicht gaat een Tuno of Tuniña op de knieën en brengt hij of zij gevoelige serenade...Het Tunafestival is vrij toegankelijk. Kijk voor meer informatie over het programma, tradities en foto's op:

www.tunafestival.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden