Hans van Breukelen reikte het eerste exemplaar van het boek uit. Hij memoreerde aan het feit dat ook hij zijn vrouw aan kanker verloren heeft. (Foto: Jacques Splint).
Hans van Breukelen reikte het eerste exemplaar van het boek uit. Hij memoreerde aan het feit dat ook hij zijn vrouw aan kanker verloren heeft. (Foto: Jacques Splint). (Foto: )

'Margriet zou het graag gelezen hebben'

Afgelopen vrijdag was ik bij een wel heel bijzondere boekpresentatie. In businesslounge Dommel 18 in het Philips Stadion werd het nieuwste boek van auteur Gaby Rasters gepresenteerd. Gaby, in het dagelijks leven werkneemster bij de gemeente Eindhoven, vond haar inspiratiebron in een lieve vriendin van haar: Margriet. Een jonge vrouw moeder van twee kinderen die in oktober 2018 overleed aan de gevolgen van borstkanker. (Door Dorothée Foole)

EINDHOVEN - De presentatie was geheel in de stijl van het boek 'Hou me vast zoals ik was'. De personen van het boek waren allemaal aanwezig. Haar hockeyvriendinnen, haar partner Ralf, haar twee kinderen, haar ouders en twee broers en dat allemaal ook nog eens in het stadion van de club waarvan zij fan was: PSV. Daarom was het vooral ook een eerbetoon aan de vrouw die helaas het leven liet aan een afschuwelijke ziekte waaraan jaarlijks zo'n 3000 vrouwen overlijden. Voor Gaby was het onvoorstelbaar dat de jonge levenslustige vrouw die zij haar vriendin mocht noemen, dit lot beschoren was. Nog tijdens het leven van Margriet gaf zij haar te kennen hierover een boek te willen schrijven. Enerzijds een authentiek boek met gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, maar ook met de vrijheid om daar als schrijver fictief het een en ander aan te mogen toevoegen. Margriet gaf haar toestemming.

Alhoewel de namen in het boek allemaal authentiek zijn besloten ze samen om voor de hoofdpersoon een andere naam te bedenken. De voorkeur ging uit voor een bloemennaam en zo werd Jasmijn gekozen. Het feit dat Hans van Breukelen het eerste exemplaar van het boek uitreikte aan de ouders en partner van Margriet, was best een apotheose tijdens deze presentatie. Van Breukelen memoreerde aan het feit dat ook hij zijn vrouw aan kanker verloren heeft. Hulde aan de schrijfster die dit zo waarheidsgetrouw en betrokken heeft weergegeven. Daarbij is het niet een triest boek, maar een liefdevol boek, dat nu te verkrijgen is in de boekhandels. Margriet zou het graag gelezen hebben.

Meer berichten