Senioren maken samen met jongeren een voorstelling over het dagelijkse leven tijdens de oorlog. (Foto: Martina Roovers)
Senioren maken samen met jongeren een voorstelling over het dagelijkse leven tijdens de oorlog. (Foto: Martina Roovers) (Foto: )

Toneelproject van KBO en CKE: 'De weg naar vrijheid'

In september is het 75 jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd. Voor KBO Eindhoven en het CKE reden om de handen ineen te slaan. Zij hebben ouderen en jongeren samengebracht in het toneelproject 'De weg naar vrijheid'. De voorstelling verhaalt over het dagelijkse leven tijdens de oorlog. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Twintig ouderen in de leeftijd van 80 tot 92 jaar komen sinds maart elke donderdagochtend bijeen in het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) om samen met regisseur Lars van Asten en zijn assistent Judith Leyssen te werken aan het toneelproject 'De weg naar vrijheid'. Nooit eerder speelden de senioren toneel. "Maar het is heel erg leuk", roepen zij in koor. Ze hebben vooral veel plezier met elkaar. Bovendien kenden de ouderen elkaar van tevoren niet en hebben zij dus nieuwe vrienden gemaakt. Op de vraag hoe het nu gaat na bijna zes maanden repeteren, zegt Annie: "Soms wat minder." Teksten uit het hoofd leren blijkt toch tegen te vallen. "En we hebben net vier weken vakantie gehad. Dus we beginnen een beetje opnieuw. Maar we slepen elkaar erdoorheen."

De voorstelling verhaalt over het dagelijkse leven tijdens de oorlog en rondom de bevrijding. Sommigen hebben nog levendige herinneringen aan die tijd. "Dat is soms verdrietig." Plezier in het spel en samenzijn, maakt echter voor hen veel goed. "Voor de één is het soms heftiger dan voor de ander", zegt regisseur Lars. Hij noemt het proces een grote uitdaging. "Sowieso het werken met een groep die nog nooit op de bühne heeft gestaan. Het is voor mij heel leerzaam." Dat geldt eveneens voor Judith. Zij heeft alle deelnemers ook geïnterviewd en gefilmd over dit onderwerp dat hen persoonlijk heeft geraakt.

Die beelden worden in de voorstelling geïntegreerd. Dat het bij voorbaat al een succes is, blijkt uit het feit dat de drie voorstellingen inmiddels zijn uitverkocht. Of dat het voor de groep extra spannend maakt? "Nee hoor. En omdat we al wat ouder zijn, wordt het ons wel vergeven als we even de tekst niet weten", grapt Sjaak. In zijn rol als pastoor heeft hij overigens een spiekbriefje in zijn bijbel verstopt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden