Foto:

Reusachtige bamboe

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw De Vet:

We hebben een reusachtige bos bamboe achter in de tuin. De bamboe komt nu overal omhoog, tussen de tegels en in het gras. Hoe kan ik hem binnen de perken houden?

Antwoord:
Over bamboe gaan allerlei verhalen de ronde, maar wees gerust: het is maar een plant en geen monster. U kunt de bamboe in uw tuin prima onder controle houden met een wortelbarrière. Het is wel zaak om dan eerst alle uitlopers uit de tuin weg te halen.

Zo te lezen heeft u bamboe in de tuin van het type Phyllostachys. Deze bamboe wordt behoorlijk hoog, tot wel 5 of 6 meter. Phyllostachys-soorten maken makkelijk lange uitlopers. Dat is mooi als u een bamboebos wilt hebben, maar lastig als de bamboe op één plek in de tuin moet blijven. Daarom is een wortelbarrière rondom de plant aan te raden. Hiervoor graaft u een sleuf rondom de bamboe en steekt u alle wortels door die verder de tuin in groeien. Het wortelscherm is 64 cm hoog, dus de sleuf moet zo'n 60 cm diep zijn.

Het scherm bestaat uit een stugge zwarte kunststoffolie die rechtop in de grond wordt gezet. De beide uiteinden moet u stevig aan elkaar bevestigen om te voorkomen dat een uitloper alsnog tussen de naden doorgroeit. Het wortelscherm laat u slechts een 1 of 2 centimeter boven de grond uitsteken.

Alle wortels die u hebt doorgestoken en de tuin ingroeien, moet u verwijderen, want deze blijven in leven en groeien gewoon verder. Dat kan een hele klus zijn, maar het is noodzakelijk. Daarna blijft het onderhoud beperkt tot tweemaal per jaar de bamboe rondom te controleren en uitlopers die over de rand van de barrière heengroeien te verwijderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden