Een avondje karaoke zingen, het kan ook in Het Cruydenhuisch.
Een avondje karaoke zingen, het kan ook in Het Cruydenhuisch. (Foto: )

Het Cruydenhuisch denkt in kansen

Een praatje komen maken, tegen een schappelijke prijs een maaltijd nuttigen, een potje schaken of een kaartje leggen: het Cruydenhuisch in aan het Kalmoesplein in Eindhoven heeft zijn draai gevonden. Met een druk zomerprogramma is er veel te doen in wat gerust de sociale spil van de Kruidenbuurt in Stratum mag worden genoemd. Aan ambities geen gebrek, mogelijk krijgt het initiatief ook een evenknie in Aalst en in het Drents Dorp. (door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Zo'n negen maanden geleden opende Het Cruydenhuisch zijn deuren, nadat welzijnsorganisatie Lumens in 2017 een streep zette door het sociaal restaurant aan de Heezerweg. De doorstart, met een iets ander concept, in de nieuwe locatie aan het Kalmoesplein is een schot in de roos gebleken. "We zijn dé ontmoetingsplek van de buurt", zegt David Berg, die samen met Dorien Minten als een van de drijvende krachten van Het Cruydenhuisch mag worden genoemd.

Een positieve blik op de toekomst. Dat is in het kort gezegd het motto van de mensen van Het Cruydenhuisch. "We zijn géén re-integratiebedrijf", zegt Berg met klem. "Wel bieden we mensen een steuntje in de rug. In ons restaurant kunnen mensen bijvoorbeeld horeca-ervaring opdoen. Uiteindelijk moet het helpen in het vinden van betaald werk. Veel mensen bevinden zich in wat een uitzichtloze situatie lijkt, hebben bijvoorbeeld schulden. We hebben goede contacten met verschillende sociale partners in Eindhoven, zoals WijEindhoven, Ergon en Vluchtelingenwerk. Dat zorgt ervoor dat de lijntjes kort zijn. Als iemand het overzicht kwijt is, kunnen wij ze de juiste kant opsturen. Hier kan alles, zolang je maar denkt in mogelijkheden en kansen", zegt David Berg. Er is geen drempel voor een gelukkig leven, dat willen onze bezoekers meegeven."

De Kruidenbuurt heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Ouden woningen werden gesloopt, nieuwbouw kwam ervoor in de plaats. "Al die mensen die hier pas zijn komen wonen hebben hier hun eigen weg moeten vinden. Als sociaal bindmiddel", zoals Berg Het Cruydenhuisch omschrijft, "hebben wij daar een handje bij geholpen. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet, het kan altijd beter."

Tijdens de zomer wordt elke dinsdagmiddag een bijeenkomst georganiseerd voor zzp'ers en starters waar telkens relevante thema's voor succesvol ondernemen worden besproken. Maar ook is er aandacht voor ouderen die zich eenzaam voelen en die aan het Kalmoesplein een plek vinden om een praatje te maken en een kopje koffie te drinken. Daarnaast kan er iedere avond een vorkje worden geprikt. Het menu wordt verzorgd door mensen met een een 'afstand tot de arbeidsmarkt', zoals het heet. Een serieuze gelegenheid. Zo strijden koks met elkaar om de titel Chefkok Eindhoven, en worden er regelmatig workshops gegeven, zoals een kok die komt uitleggen hoe je het best sushi bereidt.

Meer berichten