Foto van een eerdere editie van WEET IK VEEL! festival. Dit jaar wordt de derde editie gehouden, van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus 2019.
Foto van een eerdere editie van WEET IK VEEL! festival. Dit jaar wordt de derde editie gehouden, van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus 2019. (Foto: )

Lekker met duurzaamheid bezig zijn

Tijdens het WEET IK VEEL! festival ontdek je van alles op het gebied van techniek, ontwerpen, maken, media, cultuur, onderzoeken en bewegen op verschillende toffe plekken op Strijp-S. Dit jaar houdt het festival zich eveneens actief bezig met duurzaamheid, zowel in de workshops als in de organisatie. Van 12 tot en met 16 augustus kunnen kinderen tussen de 7 en 12 jaar zichzelf en elkaar de hele week uitdagen in uiteenlopende interessante workshops.

EINDHOVEN - Na twee succesvolle edities met honderden kinderen en een groeiende vaste achterban wordt het festival in augustus voor de derde keer georganiseerd door Architectuurlessen, Bibliotheek Eindhoven en Natlab. Dit jaar haakt het festival voor het eerst in op milieubewustwording en duurzaamheid. Kijkend naar de laatste Klimaatmars met 40.000 betogers, houden kinderen zich steeds jonger bezig met het klimaat en hun toekomst. De organisatie van het WEET IK VEEL! festival vindt het belangrijk in te haken op actuele thema's en zet nu de eerste stappen naar een Zero Waste-festival in de toekomst.

Nieuwe workshops
Elk jaar wordt het programma-aanbod uitgebreid met nieuwe workshops. Dit jaar wordt de lunch voor het eerst elke dag door de kinderen zelf bereid. Omgetoverd tot een educatieve race, gaan ze de strijd aan om het beste veganistische gerecht te maken, en gaan ze zo praktisch aan de slag met actuele onderwerpen binnen het voedselsysteem. Wat ecologie en duurzaamheid betreft biedt een veganistisch dieet grote voordelen. Niet alleen wordt 70% van de landbouwgrond en 30% van het totale aardoppervlak voor vee gebruikt, de veestapel is ook nog eens verantwoordelijk voor 18% van de totale CO2-uitstoot.

Met het oog op duurzaamheid zijn er dit jaar tevens workshops Design Thinking en Zero Waste. Hierin gaan kinderen aan de slag met het creëren van een wereld zonder afval. Ze leren bijvoorbeeld zelf plasticvrije tandpasta maken en ze gaan aan de slag met bijenwasdoeken, waardoor plastic folie niet meer nodig is. Bij Design Thinking leren ze denken in mogelijkheden en bouwen ze een ontwerpproces voor al hun projecten en uitdagingen.

Andere nieuwe workshops zijn onder andere DJ-ing, solderen, 3D-printen, (scrap) gitaar spelen en tricking: een combinatie van vechtsport, turnen en breakdance. Jeugdfonds Sport & Cultuur Eindhoven wil dat alle kinderen van 4-18 jaar mee kunnen doen, ook als er thuis weinig geld is, en betaalt in bepaalde gevallen het festivalkaartje. Iedereen kan dus bij het WEETIKVEEL! festival aanwezig zijn. Meer info: www.weetikveelfestival.nl/jeugdfondscultuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden