Wekelijks komen ouderen en nieuwkomers samen in de Imkerzaal van Vitalis De Horst/Kronehoef. (Foto: Martina Roovers)
Wekelijks komen ouderen en nieuwkomers samen in de Imkerzaal van Vitalis De Horst/Kronehoef. (Foto: Martina Roovers) (Foto: )

Metgezel voorkomt sociaal isolement

Martina Roovers

Nieuwe activiteit op agenda Vitalis

Na een aantal maanden proefdraaien is het project Metgezel voortaan een vaste activiteit op de agenda van Vitalis woonzorggroep De Horst/Kronehoef. De focus ligt op het tegengaan van sociaal isolement bij ouderen en nieuwkomers. Zij worden aan elkaar gekoppeld als (taal)maatje. Volgens de initiatiefnemers Vluchtelingenwerk, WIJeindhoven en Vitalis zit de kracht van deze activiteit in de samenwerking. Vrijwilligers zijn zeer enthousiast en dragen haar op handen.

EINDHOVEN - Via een folder in haar brievenbus maakte Gera (81) kennis met Metgezel. "Het is een bijzondere manier om opnieuw van betekenis te zijn", vindt de voormalige docente Nederlands. "Het is echt een verrijking om met deze bijzondere nieuwe Nederlanders wekelijks in gesprek te gaan. Je wordt door hen gewaardeerd." Gera zegt in een paradijs terecht te zijn gekomen. "De opzet van de activiteit en het programma zijn geweldig."

Vriendschappen

Wekelijks komen ouderen en nieuwkomers samen in de Imkerzaal van Vitalis De Horst/Kronehoef. Gedurende twee uur praten zij over allerhande onderwerpen. Als in een bijenkorf zoemt er diversiteit door het zaaltje. Er zijn zelfs al hechte vriendschappen gesloten, waardoor de ouderen en nieuwkomers ook buiten de Imkerzaal samen op pad gaan.
Nesibe Janssen trekt vrijwillig de kar. Na de proefperiode wilde ze graag de activiteit voortzetten. "Iedereen is er enthousiast en positief over." Ze toont een lijst met thema's waarover de deelnemers in gesprek gaan. Onder meer wonen, familie, voorjaar en muziek staan erop. "Steeds maken we bij elk onderwerp een vragenlijst, gebruiken we foto's of vertellen een bijzonder verhaal. Tijdens de middag over Eindhoven deden we ook een quiz." De ouderen haalden bovendien veel herinneringen op tijdens die bijeenkomst, zo weet Nesibe. "Zij weten immers nog veel meer te vertellen over vroeger en hoe de stad is veranderd." Zo woonde Maria vroeger in een boerderij die in de buurt stond waar nu een moskee is. "Samen met haar maatje is ze naar die buurt toe gegaan. Hij vertelde over de moskee, zij over 'haar' boerderij. Ze zijn een hele dag op stap geweest. Dat is toch geweldig."

Moeilijke taal

Mohammad vluchtte vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Stilzitten vindt de voormalige architect niet prettig. "Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen, om contact te maken en mensen te leren kennen. Bovendien kan ik bij Metgezel de taal oefenen, want Nederlands is echt moeilijk."
Zainab beaamt dat: "Dit is een goede situatie voor mij om de taal te leren. Soms ben ik verlegen, weet ik de juiste woorden niet te vinden en ga over op Engels als ik het niet snap. Sinds ik aan Metgezel meedoe, gaat het alleen maar vooruit."

Meedoen

Metgezel is iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in de Imkerzaal van Vitalis De Horst/Kronehoef aan de Kloosterdreef 23 in Eindhoven.

Meer berichten