Foto:

Plakkerige glans op bolcatalpa's?

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Zuidema:
Wij hebben met de buren al 20 jaar 4 bolcatalpa's staan, die sinds gisteren een natte plakkerige glans op de bladeren hebben. Ook lekken ze zwart sap. We willen graag weten wat dit is en of dit kwaad kan.

Antwoord:

Aan uw bolcatalpa's kunt u goed zien dat er het hele jaar nog maar weinig regen gevallen is. Uw bomen hebben luizen, een gevolg van verminderde conditie waarschijnlijk door watertekort. Extra verzorging biedt meestal op korte termijn al verbetering.

De glans op de bladeren en het afdruipende plakkerige vocht is de uitscheiding van de zwarte bonenluis (Aphis fabae). Als u goed kijkt ziet u op het blad allemaal haast doorzichtige vervellingshuidjes geplakt en de zwarte luizen vindt u aan de onderkant van de bladeren en rondom de toppen. Het plantensap dat de luis opzuigt uit de bomen bevat veel suikers, waarvan het insect maar een beetje nodig heeft. De rest wordt als een soort suikerwater uitgescheiden. Dit geeft het plakkerige vocht dat zwart wordt door de roetschimmel, die hierop leeft. Het bestrijden van de luis lost het probleem niet op dus dat zou ik achterwege laten.

Ik weet niet hoe de bolcatalpa's staan, maar ik kan wel raden dat ze in een stenige omgeving staan, in een smalle border of plantvak. De grote bladmassa van deze bomen zorgt ervoor dat er bij regen nauwelijks water op de bodem terecht komt. Tijdens droge periodes (zoals dit hele jaar) kan een bolcatalpa in een dergelijke situatie droogtestress krijgen. De conditie van de boom gaat hierdoor achteruit, waardoor de luisaantasting groter wordt. U verbetert de gezondheid met extra water geven en het aanbrengen van goede compost rondom de boom samen met de bodemverbeteraar Biovin. Met meer ruimte in de bodem maakt u uw boompjes helemaal gelukkig.

Meer berichten