De Open Imerijdagen geven een kijkje in de wereld van de bijen.
De Open Imerijdagen geven een kijkje in de wereld van de bijen. (Foto: Foto: )

Kijken bij de bijen tijdens Open Imkerijdagen

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 13 juli en/of zondag 14 juli open huis. Het is de 10e keer dat de Nederlandse Bijenhoudersvereniging dit landelijk evenement organiseert. De Bijentuin van imkervereniging Sint Ambrosius is zondag open.

EINDHOVEN - Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten als bezoekers dat willen, een kijkje nemen in een bijenvolk. Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Zo kunnen bezoekers ontdekken of zij de koningin zien en het verschil ontdekken tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Ook hoe de honing in een pot terecht komt, is deze dag te ontdekken. De imkers laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel doen dat ze halen doen of hoe bijenkoninginnen geteeld kunnen worden, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe er met honing lekkere koek gemaakt kan worden

Meer informatie

Het bezoek is gratis en inclusief koffie of thee met honingkoek. Bijentuin imkervereniging Sint Ambrosius Eindhoven is zondag geopend 14 juli geopend tussen 11.00 en 16.00 uur. De bijentuin ligt aan de Loostraat 9 in Eindhoven.

http://eindhoven.bijenhouders.nl

www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden