Tijdens het WK 2018 wint het Nederlandse team de wereldtitel. Foto: Tech United.
Tijdens het WK 2018 wint het Nederlandse team de wereldtitel. Foto: Tech United. (Foto: Tech United)

Beide teams Tech United zijn wereldkampioen

Het wereldkampioenschap RoboCup vond afgelopen week plaats in Sydney, waar TU Eindhoven haar wereldtitel verdedigde. De robots dragen dit jaar vrouwelijke namen, als eerbetoon aan het succes van de Oranje Leeuwinnen. Met een nieuwe aanpak: per tegenstander een toegesneden strategie. Elk jaar vinden de robotkampioenschappen plaats en het TU/e-team, Tech United, eindigt sinds 2008 elke keer in de finale. Behalve bij het voetbal speelt Tech United mee in de categorie voor zorgrobots.

EINDHOVEN - Na een zenuwslopende voetbalfinale tussen het Chinese team Water en Tech United van de TU Eindhoven, kwam de laatste als overwinnaar uit de strijd. Pas in de laatste minuut maakte Tech United gelijk door een schot van Lieke Motors. Ook in de verlenging bleef het spannend. Tech United kwam weliswaar op 5-4 voorsprong door een actie van Dominique Bluetooth, maar Lineth Rekenbrein creëerde pas vlak voor het eindsignaal meer afstand met de 6-4.

Tijdens het voetbalspel hebben de studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven geen contact met hun robots: ze spelen volledig autonoom. Teamcaptain Wouter Kuijpers: "Het team heeft getraind op gevarieerde strategieën bij spelhervattingen zoals inworpen en vrije trappen." Door een nieuw stuk software is het nu mogelijk om een strategie te kiezen die perfect is aangepast op de betreffende tegenstander. Zo kon tijdens de eindfinale een strategie gebruikt worden, speciaal toegesneden op de Chinese rivaal Water, die de Eindhovenaren al vaker in de finale troffen.

Zorgrobot HERO

Tech United speelde ook mee in de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots en haalde met een ruime afstand tot de nummer twee, de overwinning.

In deze categorie gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team gebruikt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet HERO. De Eindhovense robot blinkt vooral uit in zijn 'wereldmodel', de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D-kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast.

Tijdens de 'challenges' kregen de robots opdrachten via de populaire messaging service Telegram, zoals 'Find Josja in the living room' en 'Take out the garbage'. Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.

Twee

Het is voor het eerst dat het Eindhovense team met twee wereldbekers naar huis gaat. Extra feest dus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden