Lies (links) en Agnes gekleed in een door haar ontworpen creatie van plissé: Fuchsia Dress. (Foto: DFP)
Lies (links) en Agnes gekleed in een door haar ontworpen creatie van plissé: Fuchsia Dress. (Foto: DFP) (Foto: )

Een fotokijkboek van twee laatbloeiers

Zondag 7 juli presenteren de Eindhovense modekunstenaar Agnes van Dijk (57) en de Geldropse fotograaf Lies Vogelzang (72) hun fotokijkboek ModeCapriole. Twee jaar hebben de dames erover gedaan om een keuze te maken uit de ontelbare foto's die Lies maakte van de bijzondere modekunstcreaties van Agnes. Het resultaat? Een prachtig boek van twee laatbloeiers, die nog veel in hun mars hebben.

Eindhoven/Geldrop - Het liefste had Agnes van Dijk zich laten inschrijven bij de modeacademie. Helaas vonden haar ouders dat geen goed plan. Het werd een studie aan de sociale academie en later personeelszaken. Vervolgens werkte ze als maatschappelijk werkster, als coördinator slachtofferhulp en als manager jeugdzorg Eindhoven. Bijzondere kleding maken en ontwerpen bleven een rode draad ook in haar leven.

"Toen tijdens een reorganisatie aan alle managers gevraagd werd een op universitaire gestoelde opleiding te volgen, weigerde ik dit en gooide het roer om. Twee jaar volgde ik naast mijn baan op zaterdag een opleiding aan de kunstacademie St. Joost in Breda en na het afronden van deze studie diende ik in 2007 mijn ontslag in."

Toen Lies Vogelzang als meisje van twaalf de oude camera van haar zus kreeg, raakte ze in de ban van fotografie. "Puur als hobby. Ik volgde een opleiding tot verpleegkundige en dat beroep heb ik altijd uitgeoefend. Op mijn zestigste ging ik met vervroegd pensioen en kreeg van mijn man een digitale camera cadeau. Om het technische gedeelte en de diverse mogelijkheden onder de knie te krijgen volgde ik twee seizoenen een cursus. De hobby van toen werd een passie en de camera het oog van mijn ziel."

Disciplines
Terwijl Agnes experimenteerde met de vele disciplines van de kunstacademie bleek haar liefde voor bijzondere mode toch de overhand te nemen. "Ik werk graag met natuurlijke materialen, die ik zodanig prepareer dat er een draagbaar kunstwerk van gemaakt kan worden, bijvoorbeeld van koolbladeren, vishuiden, parkieten- en pauwenveren en mosselschelpen. Maar ook gebruik en bewerk ik bestaande stoffen zoals brokaat voor mijn modekunst." Agnes heeft diverse exposities op haar naam staan en haar creaties worden gehuurd voor theaterstukken en door celebritys voor fotoshoots.

Eigen wijze
Ook Lies exposeert haar bijzondere stillevens en ontroerende portretfoto's. In 2009 leren de twee elkaar kennen. Vanaf dat moment fotografeert Lies op geheel eigen wijze de bijzondere creaties van Agnes. ModeCapriole is het resultaat van hun tienjarige samenwerking. Presentatie Galerie De Ruimte, 15.00u, Molenstraat 2, Geldrop.

Voor meer info bekijk de websites.

www.liesvogelzang.nl

www.agnesvandijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden