Mensen die alleen naar het theater gaan, kunnen elkaar ontmoeten aan De Lange Tafel. (foto: Frank van Eersel)
Mensen die alleen naar het theater gaan, kunnen elkaar ontmoeten aan De Lange Tafel. (foto: Frank van Eersel) (Foto: Frank van Eersel)

De Lange Tafel verbindt mensen

Parktheater Eindhoven wil meer zijn dan alleen een gebouw waar mensen naartoe gaan om af en toe een voorstelling te bezoeken. Ze wil iets extra's toevoegen aan het avondje uit. Vooral aan mensen die alleen naar het theater komen. Om hen aan elkaar te verbinden, is er De Lange Tafel.

EINDHOVEN – Carla Evers en Klaas Seelen van Parktheater Eindhoven constateerden twee seizoenen geleden een groei in het aantal mensen dat één kaartje koopt voor een voorstelling en dus alleen een avondje uitgaat. Tegelijkertijd was er in de media veel aandacht voor het groeiend aantal eenpersoonshuishoudens en voor eenzaamheid onder ouderen. "We wilden er 'iets' mee doen", vertelt Klaas in zijn presentatie over wat De Lange Tafel inhoudt. "Bovendien bleek uit cijfers dat het gemiddeld aantal eenpersoonshuishoudens met 48% in Eindhoven hoger ligt dan het landelijk gemiddelde (38%)." Om te onderzoeken wat alleengaanden doen tijdens zo'n avondje uit, zetten zij stagiaires in om hen tijdens hun bezoek ongemerkt te volgen. "De uitkomst was nogal divers", volgens Carla. "Sommigen bleven in de zaal zitten, anderen keken alleen maar op hun smartphone of stonden gewoon heel lang in de rij voor een drankje."


Ze besloten een (lange) tafel te reserveren, waaraan mensen die alleen komen kunnen aanschuiven, zodat zij elkaar kunnen ontmoeten. "Het is altijd prettig om met iemand na te praten over de voorstelling." Aanmelden hoeft niet. In het programma wordt vermeldt dat er een tafel is die avond.
Het blijkt een succes. "Na twee seizoenen is het aantal één-kaart-kopers zelfs gestegen met 23%", weet Klaas. Dat betekent niet dat de tafel alleen voor eenlingen is. "Nee, iedereen die er behoefte aan heeft, mag aanschuiven." Bovendien werd ze genomineerd voor de Cultuurmarketing Award. "We hebben niet gewonnen, maar die nominatie is veel waard."
En nu vindt het tweetal dat De Lange Tafel mag gaan uitbreiden naar álle culturele instellingen in Eindhoven en ook naar andere locaties in de stad. "We hebben in de afgelopen twee jaar van alles geprobeerd. Gesprekken gevoerd met de gasten en hen gevraagd wat fijn is en wat niet. De meesten vinden het makkelijker om alleen naar het Parktheater te komen, wanneer zij weten dat er een Lange Tafel is. Dáárom wordt het tijd dat de tafel als een olievlek over Eindhoven wordt verspreid. En dat alle tafels herkenbaar zijn als lange tafels door er bijvoorbeeld een logo aan te verbinden of kunstwerkje op te plaatsen."

Vrijwilligers zijn als gastvrouw of -man betrokken bij De Lange Tafel. Francine kwam ermee in aanraking toen ze één kaartje kocht voor een opera. De kaartverkoop attendeerde haar op De Lange Tafel. "Lijkt me leuk, dus ik ben aangeschoven. Het klikte meteen en een volgende keer zat ik er al als gastvrouw. Je hebt altijd een gezellige babbel." Gastheer Leon beaamt dat. "Aanvankelijk schuiven gasten met enige schroom aan, maar al snel kruipen zij uit hun schulp."

parktheater.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden