Doreen van de Goor-Veltman (50) is bijna klaar met het eerste jaar van haar opleiding tot verzorgende IG. Foto: Diewertje Linders.
Doreen van de Goor-Veltman (50) is bijna klaar met het eerste jaar van haar opleiding tot verzorgende IG. Foto: Diewertje Linders. (Foto: Diewertje LInders)

Ik Zorg: 'Kijken naar wat iemand wél kan'

Doreen van de Goor-Veltman (50) is bijna klaar met het eerste jaar van haar opleiding tot verzorgende IG. Niet dat ze helemaal nieuw is in de zorg: voorheen werkte ze als helpende op verschillende plekken. "Ik ben begonnen als thuishulp, daarna deed ik de opleiding tot helpende en nu ben ik bezig met niveau 3. Omdat ik dus echt onderaan ben begonnen, herken ik de diverse aspecten en disciplines van het vak."

EINDHOVEN - "Eigenlijk kom ik uit de thuiszorg. Daar stond ik op de wachtlijst om de opleiding tot verzorgende IG te doen, maar toen kwamen de bezuinigingen. Hierdoor ben ik eens gaan rondkijken en zodoende kwam ik hier terecht. In eerste instantie heb ik drie jaar in het Herstelhotel gewerkt als gastvrouw. Dat was echt heel leuk.Toch wilde ik nog steeds graag de opleiding doen. Dat kon uiteindelijk op de plek waar ik nu zit."

Met dat laatste doelt ze op de drie leefstijlwoningen van Stichting Zorg en Wonen Glorieux in Eindhoven. Dit zijn kleinschalige woonvormen waar per woning zes ouderen met dementie verblijven. In het begin dacht Doreen nog even dat dit niet haar doelgroep was. "Als flexhulp had ik hiervoor al op verschillende psychogeriatrische en gesloten afdelingen ingevallen. Dan dacht ik altijd: hier wil ik nooit werken. Tegenwoordig denk ik daar heel anders over, want ik vind het nu echt fantastisch. Het is zo leuk als je de mensen beter gaat begrijpen, je meer leert over de ziekte en je kijkt naar wat iemand nog wél kan. Dat is gewoon heel fijn. Ik haal er heel veel voldoening uit als iemand, ondanks zijn ziektebeeld, een fijne dag heeft gehad. Dat zijn dag rustig is verlopen en je iemand zoveel mogelijk zelf hebt kunnen laten doen."

Gelukkig is er van de twijfel in het begin nu geen enkele sprake meer. Sterker nog: Doreen wil naar eigen zeggen nooit meer weg op de bijzondere plek waar ze nu werkt. "Glorieux is uniek. De filosofie is gebaseerd op het gedachtegoed van de Zusters van Barmhartigheid. En die barmhartige zorg klinkt echt door in hoe wij werken. Ik zeg weleens dat het hier zo heerlijk ouderwets is. Dat bedoel ik in de positieve zin van het woord. Soms vind ik dat wel iets minder als we nog moeten rapporteren in de papieren dossiers, terwijl op de meeste plekken wordt gewerkt met elektronische zorgdossiers. Van de andere kant is hier nog wel echt tijd voor de mens. Tijd voor het leveren van goede zorg. Ik heb op veel plekken gewerkt, maar hier is nog gewoon de echte zorg zoals het is bedoeld. Dat geldt ook voor het personeel. Mede daarom wil ik hier absoluut blijven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden