“Het hebben van een zwaard betekent dat je de waarheid spreekt.” (Foto: DFP)
“Het hebben van een zwaard betekent dat je de waarheid spreekt.” (Foto: DFP) (Foto: )

Aïda: 'Ik wil een vrije vogel zijn'

Een zwaard, een gong en een tattoo, dat waren de doelstellingen die Aïda Spaninks (61) zich oplegde voor haar zestigste verjaardag. "Zestig plus betekent voor mij niet achterom kijken maar beginnen aan een nieuw leven. Niet gepland maar wel op het juiste moment ben ik nu druk bezig om ook privé een nieuwe plek te creëren en zakelijk gezien wil ik alleen nog maar leuke dingen doen."

Eindhoven - Als dj Lady Aïda maakte ze in de jaren tachtig van de vorige eeuw furore als een van de eerste vrouwelijke dj's. Met house en techno draaide ze in Nederland en ver daar buiten. "Ik schreef muziekcolumns, maakte mijn eigen muziek en remixte nummers van anderen en ja, ik was een rebel. Ging mijn eigen weg. Ik heb een hekel aan gezag. Ik wil een vrije vogel zijn, maar tegelijkertijd ben ik altijd op zoek naar de zingeving van het leven. Uiteindelijk vond ik het antwoord hierop in yoga. Ik ging vanzelf minder draaien en stoppen met roken en drinken kostte me geen moeite meer."

Als dj richt zij zich tegenwoordig meer op mensen die relax liggend haar muziek beleven, waarbij ze een symfonische Paiste gong bespeelt. "Eigenlijk is het meer strijken", vertelt ze. "Ik heb er een speciale cursus voor gevolgd in Londen. De gong verspreidt door vibraties een heel specifiek geluid, dat diep tot je doordringt. Wat ik mensen wil bijbrengen: ook al is het nog zo'n puinhoop in de wereld, er is altijd een manier om bij jezelf naar binnen te gaan."

Sinds 2014 is Aïda een internationaal gecertificeerde Kundalini yoga docent. Ze organiseert Pop-Up yoga, waarbij zij de openbare ruimten in de stad als haar yogastudio gebruikt. Ook het speciale zwaard met aan het uiteinde de kop van een cobra heeft voor Aïda een spirituele betekenis. "Het hebben van een zwaard betekent dat je de waarheid spreekt." De tattoo over haar rechterarm is de Mul mantra.

"In Engeland gezet door een spirituele tattoo artiste. Van tevoren had ik een playlist van allerlei versies van deze mantra op mijn telefoon gezet. Toen de tattoo klaar was, stopte de muziek… een magisch moment."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden