Jong (en oud) kan tijdens het familieconcert kennismaken met klassieke muziek én de instrumenten uitproberen. (foto: Klaas Henstra)
Jong (en oud) kan tijdens het familieconcert kennismaken met klassieke muziek én de instrumenten uitproberen. (foto: Klaas Henstra) (Foto: )

Symfonieorkest ziet Abraham

Symfonieorkest Eindhoven bereikt dit jaar de mijlpaal van 50 jaar. Daardoor hebben alle concerten in 2019 een extra feestelijk tintje. Zo ook het familieconcert in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven. Het muzikale sprookje staat dit jaar in het teken van de maan. De Spaanse gastdirigent Juan José Navarro neemt de luisteraars mee op een reis door de ruimte.

EINDHOVEN - 50 jaar geleden zette Neil Armstrong als eerste mens zijn voet op de maan. In datzelfde jaar werd in Eindhoven orkestvereniging Helikon (het huidige Symfonieorkest) opgericht. Zodoende loopt de maanlanding als een rode draad door het jaarlijkse familieconcert. In het muzikale sprookje Muziek van de Maan komen de planeten Mars, Venus en Jupiter voorbij en klinken er tracks uit de films Star Wars en E.T.

Christine Beenhakker is al ruim 25 jaar als violist verbonden aan het orkest. "Het familieconcert houden we elk jaar. Juist omdat we kinderen willen laten kennismaken met klassieke muziek. Niet iedereen komt er mee in aanraking." Dit jaar is het thema speciaal gelinkt aan het jubileum. "En hebben we voor het eerst een buitenlandse dirigent op de bok staan." Naast leden van het Symfonieorkest, spelen de jonge musici van strijkorkest040 een belangrijke rol. "De jongste is 7 jaar, de oudste 16", zegt violist Edith Blog, tevens dirigent van dat strijkorkest. "We zijn een aantal jaar geleden aangehaakt als voorprogramma, maar inmiddels zitten de 'jonkies' tussen de volwassen orkestleden."

Zodoende ziet het jonge publiek leeftijdgenoten klassieke muziek spelen. "Dat is juist de bedoeling. Om zo anderen te enthousiasmeren." Na het optreden mogen bezoekers bovendien alle instrumenten uitproberen. "Veelal helpen de jongeren de geïnteresseerde kinderen. Dat is de beste reclame. Wat er dan gebeurt, is gewoon magisch", weet Edith. Christine: "Samen muziek maken is erg leuk. Bovendien is het orkest een vereniging. We zijn ook erg sociaal. Muziek is emotie en dat delen we."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden