Foto: Marjolein van Hoof

De snelste?

Wordt Eindhoven na 'de gekste' en 'de slimste' straks ook 'de snelste'? Het zou zo maar kunnen, want als het een meezit, dan vindt over twee jaar in Eindhoven de eerste Formule E race in Nederland plaats.

De kans is zeer reëel want er staan al behoorlijk wat neuzen de goede kant op. Niet alleen van de initiatiefnemers, waaronder Eindhovenaar Peter-Paul Laumans, maar ook van enkele bedrijven die de het straks financieel mogelijk moeten maken. Ook het circuit hoeft niet speciaal aangelegd te worden. De Rondweg, die de Eindhovense stadsdelen met elkaar verbindt, ligt er al.

Maar er moet natuurlijk nog veel werk verzet worden om de acht tot zeventien miljoen euro binnen te halen die deze geruisloze straatrace naar schatting gaat kosten. Het moet dan ook niet een één jaarlijks Eindhoven evenement worden maar 'de gekste' en 'de slimste' moet als 'de snelste' een vaste startplek veroveren tussen steden als New York, Berlijn, Hongkong en Rome. Ik zie de televisiebeelden al voor me wanneer deze elektrisch aangedreven racemonsters een pitstop bij het Evoluon maken en finishen bij de gele bowlingkegels bij de TU/e.

Diezelfde TU/e die er dan hopelijk in geslaagd is het gewenste aantal vrouwelijke wetenschappers een baan te geven, waardoor het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijk professoren een feit is. Eindhoven inspireert en is in beweging, niet alleen voor een stratenrace of omdat we over uitgesproken technische kennis beschikken.

Initiatieven die onze stad in de spotlights zet. Want er is ook nog een andere activiteit die ik omarm: een minister van gehandicaptenzaken. De in Eindhoven geboren Lucille Werner die deze belangrijke functie bedacht. Belangrijk? Helaas is het zo dat niet iedereen met een gezond en goed functionerend lijf geboren wordt. Ook het aantal mensen dat door een ongeval of ziekte met lichamelijke beperkingen te maken krijgt, is niet uit te vlakken. Lucile zet zich ervoor in dat onze samenleving ook voor hen toegankelijk moet zijn. Daarom wil ik ook Lucille complimenteren met dit initiatief en haar inzet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden