Janneke Foole: "Een gemiddelde placenta levert tussen de 80 en 150 capsules op." (Foto: DFP).
Janneke Foole: "Een gemiddelde placenta levert tussen de 80 en 150 capsules op." (Foto: DFP). (Foto: )

De placenta van je kind opeten?!

Sinds Kim Kardashian bekend maakte dat zij het na de geboorte van haar twee kinderen deed, heeft het in Amerika enorm aan populariteit gewonnen: na de geboorte de placenta van je kind opeten. Ook in Nederland bewaren heel wat vrouwen hun placenta. Janneke Foole (41) uit Eindhoven heeft zich de techniek van het bewerken van de placenta tot hapklare capsules eigen gemaakt.

EINDHOVEN - Het is even wennen, want: de placenta van je kind opeten? Janneke: "Via een vriendin in Hawaii hoorde ik hiervan. Het sprak me meteen enorm aan. Na de geboorte van mijn eerste kind heb ik zelf ervaren dat je lichaam na een bevalling een bijzondere prestatie verricht heeft. Met name mijn hormoonhuishouding was gedurende de kraamtijd nog behoorlijk in de war en ook voelde ik me wat slapjes. Daarom besloot ik de placenta van mijn tweede kind te laten capsuleren, zoals dat zo mooi heet. Op die manier kan ik de werkzame stoffen, zoals hormonen en bloed, als extra toevoeging tot me nemen. Ik voelde me veel fitter en had minder last van kraamtranen."

Certificaat
Na deze positieve ervaring besloot Janneke zich verder te verdiepen in de mogelijkheden die het verwerken van een placenta inhouden. Ze nam contact op met de Amerikaanse International Placenta and Postpartum Association (IPPA). "In 2017 was ik de eerste in Nederland die een certificaat hiervan mocht ontvangen. Inmiddels zijn er nog twee vrouwen met dit certificaat.

Naast het schoonmaken en bewerken van de placenta door middel van drogen en vermalen, maak ik ook zalf waarin de werkzame stoffen van de placenta zijn verwerkt. De capsules mogen alleen door de kraamvrouw zelf ingenomen worden. De zalf helpt bij tepelkloven en eczeem en kan eveneens voor de baby gebruikt worden, bijvoorbeeld bij luieruitslag."

Kraamperiode
Janneke vertelt dat een aantal Nederlandse sterren van haar diensten gebruik hebben gemaakt. "De placenta van de baby van Arie en Romy Boomsma heb ik mogen behandelen evenals die van de baby van Victoria Koblenko en van GTST-ster Aukje van Ginneken. Een gemiddelde placenta levert tussen de 80 en 150 capsules op en die worden meestal de eerste 6 à 7 weken van de kraamperiode geslikt." Als extra aandenken droogt Janneke de navelstreng om deze als cadeautje aan de pas bevallen moeder te geven.

Afdruk
"Op verzoek kan ik ook een afdruk van de placenta maken." Ondanks het feit dat het wetenschappelijk niet bewezen is dat de placentacapsules daadwerkelijk tot minder klachten leiden, vindt Janneke het toch belangrijk dat zwangere vrouwen weten dat deze mogelijkheid bestaat. "Maar iedereen moet natuurlijk zelf beslissen."

Voor meer info: www.happymamapills.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden