Big Shug gaf een fijne show weg in De Sociale Dienst. Ook Lil' Dap, Melachi the Nutcracker en Jeru the Damaja waren van de partij.
Big Shug gaf een fijne show weg in De Sociale Dienst. Ook Lil' Dap, Melachi the Nutcracker en Jeru the Damaja waren van de partij. (Foto: )

Oude garde laat zien het rappen allerminst verleerd te zijn

Een stukje hiphopgeschiedenis. Niet in een grote poptempel als de Effenaar. Nee, de rappers Lil' Dap, Melachi the Nutcracker (samen Group Home), Big Shug en Jeru the Damaja stonden zaterdagavond op het podium van De Sociale Dienst. En dat was puur genieten.

EINDHOVEN - Voor hiphoppuristen in ieder geval wel. Bovengenoemde heren zijn namelijk niet de eerste de besten. Alle vier maken ze deel uit van het in in 1993 opgerichte hiphopcollectief genaamd Gang Starr Foundation. Ze maakten tal van albums, waar Group Home, die als hoofdact geboekt stond, vooral naam en faam maakte met Livin' Proof (1995).

Big Shug, die met zijn postuur het woord 'big' eer aan doet, is onder meer bekend van vijf studioalbums die hij eerder uitbracht. Om maar over Jeru the Damaja te zwijgen: de in Brooklyn geboren rapper gooide met albums als The Sun Rises in the East en Wrath of the Math hoge ogen. De hele delegatie hiphoppers werkten in het verleden ook mee aan nummers van Gang Starr: een hiphopduo bestaande uit wijlen rapper Guru en producer DJ Premier. Guru overleed in 2010, maar is zeker niet vergeten. Hij werd deze avond meermaals geëerd. Door Big Shug, die rond half elf aftrapte, maar later ook door de anderen.

Shug - echte naam Cary Guy - liet ziet dat hij niet alleen kan rappen. Zo vuurde hij ook een soulnummer op het publiek af. De man uit Boston gaf een plezierige show weg, met als hoogtepunt zijn verse van The Militia, een klassieker van Gang Starr. Tussen de bedrijven door greep ook Jeru the Damaja - eigenlijk de host van de avond - naar de microfoon. Hij liet net als twee jaar geleden in de Effenaar zien het rappen allerminst verleerd te zijn. Als Group Home tot slot nog een optreden geeft, is het feest compleet. De sfeer is om van te smullen: puur en rauw.

Het was donker en luidruchtig in het kleine onderkomen dat De Sociale Dienst heet. Het publiek was actief en met de interactie tussen hen en de artiesten was eveneens niks mis. Nee, hiphopliefhebbers konden zaterdag hun geluk op. Het is fijn om te weten dat dit soort artiesten hun weg naar Eindhoven weten te vinden. En al helemaal in een venue als De Sociale Dienst, dat binnenkort helaas ook nog eens verdwijnt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden