Een prominente rol tijdens Jazz Lab is weggelegd voor dirigent Charles Green.
Een prominente rol tijdens Jazz Lab is weggelegd voor dirigent Charles Green. (Foto: )

Jazzlab Festival op Strijp-S: Studenten laten Eindhoven swingen

Liefhebbers van jazz kunnen zaterdag 15 juni de hele dag terecht in het Ketelhuis aan het Ketelhuisplein. Daar wordt het festival Jazzlab gehouden, ter opluistering van het dertigjarig bestaan van studentenvereniging Studentproof. "Het is tijd voor een feestje." (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De meest swingende studentenvereniging van Eindhoven, zo noemt Student Proof zich. Niet zonder reden. De leden zijn stuk voor stuk gegrepen door jazz, funk en swing, en komen regelmatig bij elkaar om muziek te maken, of te repeteren voor optredens. Ook zijn er regelmatig terugkerende jazzworkshops.

"Een mooi groep bij elkaar, waarbij niet alleen musiceren telt, maar ook plezier maken", zegt student werktuigbouwkunde aan de TU/e Laurens van Heesch, die mede-organisator is van Jazz Lab. "Het méér dan alleen maar muziek maken." Trompetist Van Heesch kent een klassieke achtergrond, maar raakte gegrepen door jazz nadat hij jazz-trompetist Eric Vloeimans aan het werk zag. "De stap naar Student Proof was voor mij een logische." Studentproof kan het best worden omschreven als een platform voor muzikanten die zich muzikaal willen ontwikkelen en meer van de wereld van jazzmuziek willen weten. "Enige beheersing van je muziekinstrument (of stem) en een gezonde dosis motivatie, is het enige wat je nodig hebt", heet het wervend.

Tijdens Jazzlab valt er voor de liefhebber genoeg te genieten. Er is een keur aan optredens van de verschillende jazzbands van Studentproof. Muziek, eten, en drinken zijn de pijlers van het jublieumfestival. "We hebben een mooi programma te bieden", zegt Van Heesch. Verschillende jazzbands van Student Proof zijn op het podium te vinden, daarnaast doen professionele Nederlandse jazzmuzikanten een duit in zakje, waaronder Maarten Hogenhuis (saxofoon) en Jens Larsen (gitaar).

Een prominente rol is weggelegd voor dirigent Charles Green. De Amerikaan is sinds jaar en dag bepalend voor het geluid van de bigband van Student Proof. Niet zonder resultaat. Zo werden er twee cd's uitgebracht, en kende de vereniging enkele succesvolle nationale en internationale optredens. Opvallend is dat veel oud-leden ook nog na hun afstuderen regelmatig aanschuiven bij repetities of optredens. Laurens van Heesch: "Dat zegt wel iets, we zijn een hechte club. In het bestaan van onze vereniging hebben we nooit stilgestaan bij jubilea. Daar moest maar eens verandering in komen. Het is tijd voor een feestje!" Wanneer het is geslaagd? Van Heesch kan er kort over zijn. "Als we lekker hebben gespeeld, en als het publiek heeft genoten natuurlijk."

Het Jazzlabfestival wordt gehouden op zaterdag 15 juni van 15.30 tot 23.30 in het Ketelhuis (Strijp-S). De middagoptredens zijn gratis, 's avonds kost een kaartje 13 euro (studenten: 9 euro).

www.studentproof.nl

Meer berichten