Step in the Arena vindt op zaterdag 8 en zondag 9 juni van 11.00 tot 20.00 uur plaats. De entree is gratis. (Foto: Thomas Meijerman).
Step in the Arena vindt op zaterdag 8 en zondag 9 juni van 11.00 tot 20.00 uur plaats. De entree is gratis. (Foto: Thomas Meijerman). (Foto: )

17.500 spuitbussen en 3000 liter latex verf

Het internationale graffitifestival Step in the Arena strijkt zaterdag 8 en zondag 9 juni weer neer in Eindhoven. Dit jaar wordt het tienjarig bestaan van het festival gevierd. Wat in 2010 begon als een festival waarbij talent en gerenommeerde artiesten elkaar konden ontmoeten, groeide door de jaren heen uit tot een van de grootste graffiti festivals van Europa met artiesten uit binnen- en buitenland.

EINDHOVEN - Meer dan 120 graffiti-artiesten uit de hele wereld komen naar Eindhoven en werken het hele weekend aan de creatieve transformatie van Europa's grootste Hall of Fame: de Berenkuil. Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt om de line-up af te ronden. Inmiddels zijn al enkele namen naar buiten gebracht, zoals Aroe (UK), Chas (NL), Zmogk (RU), Deih (ES) en Fat Heat (HU). Vooral de eerste naam, Aroe, stond hoog op het verlanglijstje van de organisatie. Aroe is dan ook één van de belangrijkste namen in de graffiti-scene. Het bijzondere aan deze artiest is dat hij alles met de hand maakt, nooit maakt hij gebruik van hulpmiddelen als stencils of projectoren. Ook is hij lid van de wereldberoemde graffiti crew MSK (Mad Society Kings) die opereren vanuit Los Angeles.

Gedurende het festival kun je alle artiesten aan het werk zien. Het aanbod varieert enorm, er zijn vele soorten graffiti en straatkunsten te aanschouwen: letters, cartoon, fotorealistische en postmoderne graffiti. Ook zijn er leuke activiteiten voor (jonge) kinderen en kun je een hapje eten en drinken.

17.500 spuitbussen
In de afgelopen negen jaar werd er hard aan de weg getimmerd. Het festival droeg met al haar activiteiten bij aan de wereldwijde acceptatie van graffiti en de transitie van graffiti en street art als kunstvorm. Artiesten uit meer dan veertig landen namen deel aan het Eindhovense festival dat dit jaar naar verwachting zijn 50.000ste bezoeker zal ontvangen.

Tijdens deze jaren werden 17.500 spuitbussen gebruikt en maar liefst 3000 liter latex verf. De Berenkuil is zo in tien jaar tijd gegroeid van een grauwe plek tot een kleurrijk park waar ouders met kinderen graag picknicken. Door alle side-events die Step in the Arena door de jaren heen realiseerden werden er maar liefst nieuwe 35 murals in de stad gemaakt, variërend van 60 m2 tot 1200 m2.

Meer berichten